Hirdetés

EXTRA MUROS

Politikai, filozófiai, kulturális abszurdizmus

Facebook

Friss topikok

A Gruevszki-ügy jelentősége 4 pontban (Kis esti törökgáborelemez)

2018.11.18. 21:39 | mologyec | 53 komment

Ahogy lassan kiderülnek a szökés részletei, abból kitűnik, hogy a magyar külügy szervezett akciójáról volt szó. Lehetséges, hogy Gruevszki a saját feje után vakon vágott bele (bár nem tenném le rá a nagyesküt), viszont a magyar külképviseletek gyorsreagálású logisztikai apparátusának hathatós segítsége nélkül hamar feltartóztatták volna valamelyik határellenőrzési pontnál. Emberünk amint biztonságosan landolt magyar területen, nem teketóriázott, hanem számolva a nemzetközi jog megsértéséből fakadó következményekkel, mégis fontosnak tartotta nyilvánosságra hozni botrányos lépését. Kormányunk a tőle szokatlan visszafogottsággal okádja alternatív tényeit, most valahogy nem tűnik túlságosan aktívnak, mintha azóta sem lenne világos direktívája az üggyel kapcsolatban. Hírzárlatot rendeltek el, sündisznóállásba vonulva várják, vajon mit reagál a külvilág.

Nem árt az óvatosság, hiszen Orbán megint szintet lépett: most először avatkozott be közvetlenül idegen ország belügyeibe, de olyan alaposan, hogy a nemzetközi jog is sérüljön. Megmutatta, hogy a saját rendszebályait, törvényes jogalkalmazás eszközeit is egy pillanat alatt felfüggeszti, ha úgy kívánják az érdekei. Lássuk, melyek lehettek ill. lehetnek azok a szempontok, melyek miatt minden szabályt felrúgtak?

1. Gruevszki valamiért nem mehetett börtönbe. Pedig nagyon csekély büntetés várt rá, habár igaz, még több eljárás volt előőkészületben ellene. Politikai karrierje mindenképpen véget ért volna, hacsak... Hacsak nem tud kibújni a várható nyomozási procedúra elől, és tár fel ellenkező tartalmú, magát tisztázó, ellenfeleit pedig befeketítő bizonyítékokat. Hol is lehet erre a legalkalmasabb hely, mint egy ártatlanságában érdekelt társtettes kolléga vezette országban, ahol rendelkezésére áll a teljes állami adminisztráció. A magyarországi szakapparátus most dolgozza ki Gruevszki fedősztoriját. Sokkal körültekintőbbnek kell most lenni a Hunyadiról szóló történelmi film forgatókönyvénél, ahol a lóbab helyett véletlenül amerikai chilis konzervet bontanak ki a várvédő pattantyúsok; az ostromsáncok mögött a janicsárok Gül baba vezetésével Molotov-koktélokat gyártanak, mialatt az áruló zsidó Fortunatus Imre ügynökei térképeket osztanak ki közöttük a magyar védvonalak gyenge pontjairól; a gonosz Cilleiek pedig arról lesznek felismerhetők, hogy mindegyikük arany Rolexet hord, és egymás közt seftelnek a szegedi istállóbérletekkel.

Gruevszki fiktív történetére hivatkozva új biztonsági rendszabályok jöhetnek. A pesszimista szcenárió az, hogy az első Gruevszkit stikában lefilmező paparazzi után betiltják a politikusokról engedély nélkül készült anyagokat. Láttuk, milyen önérzetesen reagáltak arra is, amikor Demeter Márta úgynevezett nemzetbiztosági titkokat pletykált ki a parlamentben. Nos, minden Gruevszkivel kapcsolatos értesülés simán veszélyeztetheti az állambiztonságot. Miért ne? Hogyan győződhetünk meg arról, hogy semmiféle veszélyes adat Gruevszkiről nem került illetéktelen kezekbe? Házkutatással. Mondjuk az Átlátszónál, Direkt 36-nál, esetleg Indexnél, 444-nél. Gruevszki átokhozó fantomként járja majd az országot, s ahol elkattintanak róla egy képet, annak csúnya pracliján kattan a bilincs. Optimistább paranoid változatban, maga Gruevszki kezdene a saját száján előadni egy többrészes mesesorozatot (Bayer Zsolt magyar szinkronhangjával), hogyan üldözték őt Magyarországra, és üldözik azóta is. Aztán Szily László a 444-en megírná mindennek a szatirikus változatát, szokásához híven nem hagyva ki egyetlen személyeskedő magas labdát sem, mire a macedón beperelné. Azután ezekkel a személyiségjogi pörökkel jól el is lehetne látni az ellenzéki sajtót csámcsognivalóval. (Még lenne pár ötletem, de nem szívesen írom meg ingyér.)

2. A bukott macedón kormányfő értékes túsznak is kiváló. Az ókori Rómában mindig voltak kéznél arméniai vagy pártus hercegek, akik egyfelől biztosították a két ország közötti békét, másfelől rezerv rivális politikai tényezőkként trónviszály kiprovokálásával uralomra lehetett őket segíteni, ha odaát Rómával ellenséges erők kaparintották meg a hatalmat. Gruevszki szépen kivárhatja itt, amíg az elég labilis politikai viszonyok hazájában esetleg kibillentik pozíciójából a most kormányzó baloldalt. Saját pártját innen tudja irányítani mondjuk a Habony-féle sajtóérdekeltségek és a magyar pénzen fenntartott operatív ügynökhálózata révén. Macedón barátaink miattunk belefoghatnak a "Stop Gruevszki!" propagandaőrületbe.

3. Az ügynek természetesen van hatása a magyarországi belviszonyokra is. Mi tagadás, elég randa hatások. Mindannyian olyan országban élünk, amely aktívan közreműködött egy köztörvényes bűnöző szökésében. A jogbiztonságba vetett közbizalom látványos csapást szenvedett el. Amennyiben Orbán a menedékjogot is megadja, vehetjük azt az illegitim helyzet ratifikálásának. A parlamenti ellenzék a Fidesszel együtt még kényesebb helyzetbe kerül, mert kénytelen megalázkodni a törvényhozás egészét semmibe vevő végrehajtó hatalomnak. Érvényes nemzetközi jogi normák együtt lettek lábbal tiporva a kormány saját maga szája íze szerint alkotott normatív szövegeivel. A jogállami kereteket széttaposó intézkedések sorában ennek az ügynek a súlya minden törvényességi felügyeletet gyakorló szervezet tekintélyét alá fogja ásni. Az ügy nyilvánvalóan precedenst teremt további törvénybe ütköző rendkívüli intézkedések meghozatalához. A bűnpártolással kapcsolatos kétértelmű nyilatkozatok, a titkolózás, a tények őszinte feltárásának hiánya de facto úgy vehető, mintha a kormány titokban felfüggesztette volna saját alkotmányos rendjét. Eddig is megfigyelhető volt egyfajta kettős, a színfalak mögötti és az azt elfedő kommunikációs kirakati kormányzási modell. Gruevszki szökésének alig leplezhető elősegítésével a kettő közötti válaszfal ledőlt. Megpróbálhatja az Orbán-adminisztráció a feladatra specializálódott minisztériumok és kabinetirodák sorával a paravánt újratákolni, de miután lehullt a "Máya fátyla", nehezen fog a közönség hinni a látszatnak. Ne felejtsük el, hogy Gruevszki egyelőre itt van és jelenléte folyamatosan forrón tartja a kínos inszinuációt, míg a "baltás" elhagyta az országot, így aztán a nyoma lassan kihült.

4. Végül az esetből világosan látjuk Orbán saját hatalmának korlátairól alkotott képzeteit. A jövőre nézve érdemes ezekkel is tisztában lenni, csak hogy ne érjen minket meglepetés. Biztosak lehetünk benne, hogy bukásának első jelére semmiféle törvénytelen eszköztől nem fog visszariadni. Talán emlékszünk a tavaszi választások bizonytalan néhány órájára, amikor a elektronikus adatfeldolgozó rendszer rejtélyesen leállt, majd hírek kezdtek szállíngózni az Országházat és a választási központi irodát körülfonó rendőrkordonról. Semmi sem indokolta az előkészületet, hiszen egyik helyszín előtt sem volt tüntető tömeg. Gruevszkiről meg az a hír járja, hogy meghamisította a választói névjegyzéket. Idehaza a magyar ellenzék - győzelme után - elszámoltatással és felelősségre vonással fenyegette Orbánt. Most Gruevszkin egykori ellenzéke végre is kívánta mindezt hajtani. Annyi bizonyos, hogy nem egy páncélautó volt nála az igazi tét. Teljes képtelenség azt hinni, hogy ezeknél az embereknél valós opció a vereségbe való belenyugvás. Hiába akart Orbánnak megbocsátani előre Karácsony Gergely. Megbocsátani csak annak lehet, aki bocsánatot kér. Az ő szótárukban ez a gyengeség és meghunyászkodás jele. Márpedig száz és százmilliárdos vagyon mellett gyengének lenni elviselhetetlen luxus. Pontosabban, ilyen nincs. Képtelenség.

A bejegyzés trackback címe:

https://extramuros.blog.hu/api/trackback/id/tr8214380020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba121 2018.11.19. 17:20:11

Orbán egy köztörvényes bűnözőt bujtat, ennyi...

invalid user name 2018.11.19. 18:08:05

a poszt nagy részénél húztam a számat, kicsit keveredett a szarkasztikus túlzás meg a konteó, de a végén ez a pár mondat kincset ér:

"Teljes képtelenség azt hinni, hogy ezeknél az embereknél valós opció a vereségbe való belenyugvás. Hiába akart Orbánnak megbocsátani előre Karácsony Gergely. Megbocsátani csak annak lehet, aki bocsánatot kér. Az ő szótárukban ez a gyengeség és meghunyászkodás jele."

maxval bircaman szeredőci anyabaszó 2018.11.19. 19:42:28

HA a vén dagadt cigó elmegy szopnia brazil faszt esetleg meg is dögölhetne ott !

maxval bircaman szeredőci anyabaszó 2018.11.19. 19:43:14

@Csaba121: EGyik köztörvényes bújtat egy másikat :)

midnightcoder2 2018.11.19. 20:09:51

Ez kb. annyira törökgábor mint Orbán George Washington.

Hidvégi Mihály 2018.11.19. 21:44:11

Karácsony Gergely meg akart bocsátani Orbánnak? Azt a kurva életet, hát hogy lehet valaki ilyen marha? gergő, te agyalágyult hatökör, hogy tehettél ilyet, most örökre leírtad magad előttem, óbammeg!!!

Orbán veje 2018.11.20. 07:37:25

Jogerősen elítélt, korrupt, bűnöző politikusak menedékhelyévé vált Magyarország.
Így rohasztotta le az országot a fidesz. A leghivtányabb ország lettünk az EU-ban. Szégyen, hogy a mocskos orbánék ide juttatták a hazánkat.

Rоdney_2 2018.11.20. 08:21:51

Meglepetés ért valakit?

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2018.11.20. 08:23:57

Én bircára szoktam kiverni, amikor a szófiai zárt gay fészbúk csoportban posztolja a gőzfürdős képeit.

pepin_nymburk 2018.11.20. 08:36:31

@maxval balcán bircaman: az tényleg nulla jelentőségű, ha állami szervek 2-3 éve hozott saját jogszabályaikat sem tartják be...

$pi$ 2018.11.20. 08:38:49

"Nem árt az óvatosság, hiszen Orbán megint szintet lépett: most először avatkozott be közvetlenül idegen ország belügyeibe, de olyan alaposan, hogy a nemzetközi jog is sérüljön. "

Az ellenzék cirka 6 éve követeli, hogy mindenkinek legyen már joga menekültkérelmet beadni. Hogy az jöhessen át a határon, aki csak akar.

Most mi történt? Egy pasas bejött a határon és menedéket kért. Egy. Nem naponta ötezer, nem tízezer, nem dobálta meg a határőröket, nem fenyegetőzött, nem szökött tovább nyugatra, bejött és menedéket kért.

Meglehetősen buta dolog most ezen hisztizni.

chrisred 2018.11.20. 09:12:45

2. A párhuzamot tekintve Róma=Moszkva. Magyarország csak egy provincia szerepét játssza, talán Putyin személyesen nem akart beavatkozni, a sameszra bízta.

chrisred 2018.11.20. 09:14:10

@$pi$: Egy elítélt bűnöző bejött a határon és menedéket kért, hogy megússza a börtönt.

Tothotto 2018.11.20. 11:57:30

@maxval balcán bircaman: Hogyan léphetett magyar földre érvényes útlevel nélkül?
Külképviseleleten nem lehet beadni menedékkérelmet !
Ez az ember jogerős bírósági ítélet elől menekül,tehát egy szökött rabot bújtatunk!

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.20. 11:59:27

@Tothotto:

Bp-en adta be a kérelmet.
A joegerős ítélet nem gátolja meg a kérelembeadást.

citrix 2018.11.20. 12:06:57

Nem igazán értem hogy miért nem putyinisztánba emigrált ez a kedves macedon korrupcióért jogerősen elítélt politikus? Arany élete van ott az ilyen arcoknak, hasonszőrű haverok között.

Tothotto 2018.11.20. 12:19:31

@balcán maxval bircaman: De,a macedón szervek már jóideje bevonták!

Tothotto 2018.11.20. 12:21:14

@balcán maxval bircaman: Szíjjártó azt mondta,hogy egy külképviseleten adta be !

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.20. 12:30:51

@Tothotto:

Volt neki 2 útlevele, esetleg más országbeli is.

chrisred 2018.11.20. 12:39:40

@balcán maxval bircaman: A beadást nem, a befogadást igen.

chrisred 2018.11.20. 12:41:56

@citrix: Mert akkor nagyon kilógott volna a lóláb, hogy egy Janukovics-klón helytartóról van szó. Így még hivatkozhat arra, hogy egy uniós ország védelmét kérte.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.20. 12:50:44

@Tothotto:

Nem, ott csak jelezte, hogy be kívánja majd adni Mo-on.

chrisred 2018.11.20. 13:18:26

@maxval balcán bircaman: Nem. A bűncselekmény elkövetése a kizáró ok.

chrisred 2018.11.20. 13:51:30

@maxval balcán bircaman: 1989. évi 15. Tvr. 1. fejezet, 1. cikk , F. pont b) alpontja.

Tothotto 2018.11.20. 13:58:34

@balcán maxval bircaman: Nehéz feladatot adtak mára,haver.Védeni a védhetetlent...
Sebaj,dolgozz meg a pénzedért!

chrisred 2018.11.20. 14:02:44

@maxval balcán bircaman: A magyar Btk. szerint bűntett az a bűncselekmény, amire a törvény két évnél hosszabb szabadságvesztés kiszabását rendeli. A hivatali visszaélés szankciója a magyar jogban három évig terjedő szabadságvesztés.

Történetiró 2018.11.20. 14:18:33

A fő kérdés: milyen érdekből menti Orbán a törvényesen elitélt, korrupció miatt bíróság előtt állt Nikola Gruevszkit?

Minden ballib bérretteg 2018.11.20. 14:29:11

Soros puccsl ahatalomra jutatott egy neki nyaló bábkormányt, mely koncepciós eljárásban elítélte a politikai ellenfelét.

Ennyi a történet. Soros üldözöttjeit meg kell védeni, és a vén faszt és seggnyalóit el kell zavarni a picsába. itthon is, és MAcedóniába is.

chrisred 2018.11.20. 14:30:07

@maxval balcán bircaman: Akár az, akár nem az, itt most nem erről van szó. Hanem arról, hogy a kormány hajlandó-e hivatalosan kijelenteni, hogy egy olyan ország uniós csatlakozását támogatja, ahol véleménye szerint politikai alapú ítélkezés folyik.

chrisred 2018.11.20. 14:36:17

@Minden ballib bérretteg: Magyarország minden bűnözőt megvéd, ha eleget sorosozik.

chrisred 2018.11.20. 14:39:36

@maxval balcán bircaman: Ilyesmi nem esik meg, sőt, Szíjjártóék rögtön azzal jöttek, hogy továbbra is elkötelezettek Macedónia uniós csatlakozásának támogatása mellett. Akkor ez hogy is van? Lesittelik a politikai ellenfeleket, nem baj, jöhetnek az EU-ba?

Négyes_ 2018.11.20. 15:49:29

@Történetiró: Egyrészt szimplán politikai szövetségesei egymásnak (közös Sorosozás), másrészt Gruevszki magánvagyonából 8amit összelopott) támogatja majd a bújtatásért cserébe a Fideszt, harmadrészt, ha később visszakapaszkodik a hatalomba Gruevszki, akkor lekötekelezettje lesz Orbánnak 8politikai tőke).

torró 2018.11.20. 16:38:27

Hát akkor nézzük csak! A Katalán (mjdnem elnök) Belgiumban! Az ecuadori elnök Franciaország. Egy rakás afrikai volt elnök Franciaország.Szintén ott van egy Chilei gyilkos aki egy filozófust ölt meg, otthon életfogytiglanra ítélték. És még lehetne találni komolyabb dolgokért elitélteket akik más országban kértek menedéket. Miért is van itt ez a Gruevszki? Aki mellesleg volt Gyurcsány üzlettársa is.Egy autó miatt.Ami vagy valós vagy nem.Szóval nem kéne pánikba esni, az EU-n belül van egy pár politikai menedékjogot kért ember. De iszlamistákat befogadni az rendben lenne! Igaz?

Orbán Viktor 2010.......2030 2018.11.20. 17:19:09

"1. Gruevszki valamiért nem mehetett börtönbe.""

Sorosek koholt vadak alapjan bortonbe akartak zarni az orszagat vedo Makedon Orban Viktort, logikus hogy Magyarorszag megvedi.

Orbán Viktor 2010.......2030 2018.11.20. 17:31:35

""Talán emlékszünk a tavaszi választások bizonytalan néhány órájára, amikor a elektronikus adatfeldolgozó rendszer rejtélyesen leállt, "

Senki nem emlekszik ra, mert nem tortent ilyen, ezt most talaltad ki.

Indriq 2018.11.20. 17:41:34

üdvözöljük ovit, a migráncs simogatót :)
Jelen állás szerint, felköpött és aláállt. Jó látni, hogy a pofáján lecsorgó köpetet a habonyművek droidjai örömmel nyalják le :)

Magyarország Europa jövője. 2018.11.20. 17:58:26

"Biztosak lehetünk benne, hogy bukásának első jelére semmiféle törvénytelen eszköztől nem fog visszariadni. "

Mondjak ezt azok, akik a tomegbe lovettek, embereket vakitottak meg. Elmebeteg szadista brutalitassal oldostek az embereket 2006-ban. VERFURDO AZ UTCAKON, EMBERRABLAS, KINZAS, EMBERISEG ELLENES BUNTETTEK EZER SZAMRA.

Indriq 2018.11.20. 20:18:09

@Magyarország Europa jövője.: az is biztos, hogy aki téged pofán csapna, max állatkínzásért lehetne elítélni :)

chrisred 2018.11.21. 05:42:39

@torró: A katalán elnököt nem ítélték el köztörvényes bűncselekmény elkövetése miatt, és nem kért menedékjogot. És azért lefilozófusozni egy olyan politikai rezsim egyik legfőbb háttéremberét, amelyik ezrével gyilkolta a politikai ellenfeleit, nem kicsit csúsztatás. Ezzel az erővel Alfred Rosenberg is csak egyszerű filozófus volt.
Címkék: Fidesz Orbán Viktor Demokrácia Szily László Karácsony Gergely Botrány Átlátszó Szökés Jogállam Gruevszki Észak-Macedónia Házkutatás Máya fátyla
süti beállítások módosítása