Hirdetés

EXTRA MUROS

Politikai, filozófiai, kulturális abszurdizmus

Facebook

Friss topikok

Égő aggodalom avagy EU-szabványos protokoll jogállami keretek felrúgásának elítéléséhez

2020.07.29. 10:47 | Mologyec bin Kuzar | 2 komment

nourova.jpg

(Fotó: Katholisches.info)

Újsághír:

Nagyon aggasztónak tartom a magyar média helyzetét, de főként azt, ami az Indexszel történik.
(
Věra Jourová, az Európai bizottság alelnöke)

Történik valahol Brüsszelben a nem túl távoli jövőben...

- Halo!

- Zdrasztye! Itt Hunmagyarország európai uniós követsége és hírszerzési csoportfőnöksége. Sto tü hócses?

- Itt von der Leyen magyar titkársága... Kész van, amit kértünk mára?

- Á csókolom a kezeit! Az unió ellenséges keleti tartományaival való tárgyalási protokoll hunmagyar változatára tetszenek gondolni?

- Arra, bár nem az a hivatalos neve. Úgy szól, hogy az EU második sebességes kohéziós térségéhez kapcsolt tagállamainak kötelezettségszegési eljárásaihoz igazodó diplomáciai jelzések politikailag korrekt skálarendszere.

- Dá, a lebaszási jegyzőkönyv. Já znáju. Még csiszoljuk. Nem sikerült mindegyik etaphoz a megfelelő érzelmi árnyalatot megtalálni. Tudja, mióta a magyarról hivatalosan áttértünk a hunmagyarra, túl részletgazdag, túlságosan sokszínű lett anyanyelvünk az önök angolszász szikár szókincséhez képest.

- Uram, mivel mindketten beszéljük bizonyos szinten az önök államnyelvét, legyen az, hogy erősorrendben elsorolom az általunk javasolt kifejezéseket, ön pedig megmondja, milyen hunmagyar szavak passzolnának leginkább hozzá. Rendben?

- Harasó! Nu davajtye, pazsalszta, majo malinkáje szerce!

- Mindegyik javaslatunkhoz hozzá van rendelve egy szituációs példa. Numero 1. Tegyük fel, hogy az önöknek szánt felzárkóztatási támogatás felét italra, focira és teljesen értelmetlen luxusberuházásra költik.

- Tegyük, tü málinkaja gyíkaja kóska!

- Ebben az esetben az uniós ellenőr, ügyész, vagy egyéb, az eljárásban érintett brüsszeli illetékes a hivatalos kommunikációban "erős fejcsóválással" veszi tudomásul. Így rendben volna?

- Nem. Látja, ez teljesen másképp van hunmagyarul. Mai változatban mi ezt úgy mondjuk, hogy "erős rábólintással". Hunmagyarország közvéleménye a fejcsóválást egyetértő mozdulatként használja.

- Rendben. Tehát nem fejcsóválás, hanem rábólintás. Átírtam. No, haladjunk! Numero 2. Tegyük fel, hogy az élet védelmére hivatkozva önöknél megtiltják az abortuszt, viszont cserébe bevezetik a halálbüntetést.

- Tegyük, maja szladkoje mjasza!

- Ebben az esetben a helyes diplomáciai megnyilvánulás, a "szívünk mélységes megdöbbenésével" vesszük tudomásul. Stimmt?

- Lófaszt! Hunmagyarul ennek is pont az ellenkező értelme lenne. Így mondjuk helyesen: "szívünk megrendítő dobbanásával".

- Oké! Numero 3. Egy szép nap betiltják a Pride-ot és a homoszexuálisokat gyógyszanatóriumokba zárják. Erre mondanánk, hogy "megrökönyödéssel vegyes aggodalommal".

- Ez sem jó! Így kell: "örömkönnyekkel vegyes megríkatással". Ugye milyen mennyeien lírai?

- Ha maga mondja... Numero 4. Önök megszegik a keleti diktatúrákkal szembeni uniós embargót, és orosz atomtölteteket telepítenek az országuk területére. Ez kiváltaná belőlünk a "vacogtatóan letaglózó gyászhangulat"-bant.

- Maja daragaja, tü nye málágyec! Erre megfelelő kifejezés a "vidoran letegező díszhangulat".

- Numero 5. Önök több nagyságrendben meghamisítják a gazdasági mérlegadatokat, statisztikai jelentéseket, plusz titokban nagyüzemben hamisítják az eurót. Ekkor ütne be az etikett szerint a "kolosszálisan égbekiáltó jajveszékeléssel".

- Hülyeség! Sokkal testhezállóbb a "kulinárisan egetverő ovációval". Mennyivel szebb így, nemde?

- Numero 6. Önöknél rendeletileg eltörlik a szólásszabadságot, nyíltan cenzúrázzák a sajtót, a vallástalanoknak kötelezővé teszik a sárga mindent látó szem és egyéb szabadkőműves megkülönböztető jel viselését a ruházatukon. Ez esetben az uniós jegyzékben mindezt a "gyehenna forró tüzének halálos sebzésével" vennénk tudomásul.

- Őrültség! Így célszerű áttenni: "gyónás fagyos vizének hálás sodrásával". Mint láthatja, a hunmagyar nyelv svungos költőisége előtt nincs átugorhatatlan akadály.

- Végül numero 7. Igazság szerint ezen a szinten már nem hangulatot kifejező bravúros szóvirágot szúrnánk be, hanem a történések közvetlen minősítésébe csapnánk át.

- Hűha! Já hácsu tyibjá! S mi lenne az, te kis hamis?

- Amennyiben konkrétan önöknél kitörne a forradalom és a nép megdöntené a legitim kormányt.

- Bozsemoj! Puskás Öcsi Szent Rüsztje, ne hagyj el! Várjon, kitalálom: "szívünk megrendítő dobbanásával, vidoran és örömkönnyekkel, ovációval, s hálatelten gondolunk a jó magyar népre, amely elsöpörte az aljas, szennyes, terrorista diktatúrát".

- Ööööö. Közel sem. Terveink szerint a brüsszeli potentátok úgy reagálnának erre, hogy "aljas indulattól vezérelt, felheccelt terrorista csőcselék demokrácia elleni erőszakos lázadása, amelyet a lehető leggyorsabban kell elfojtani a civilizált jogállami normák helyreállításával, mielőtt a szennyes áradat átcsap az EU többi tagállamába". Bizonyára ez is hibáktól hemzseg. Írjuk át arra, amit az előbb mondott?

- Oj, mámocska! Dehogyis. Akár hiszi, akár nem: hibátlan. Kifogástalan. Bámulatos egyezés.

- Biztos?

- Dá, dá! Prikrászna.

- Köszönöm! Minden jót!

- Daszvidányja, maja baginya!

A bejegyzés trackback címe:

https://extramuros.blog.hu/api/trackback/id/tr5416082536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.07.30. 09:45:53

Kedves vicces elvtárs! Nem tűnt fel, hogy mára rajtatok kívül senki nem beszél oroszul ? Igazából szerintem mostanra Gyurcsány elvtárs is elfelejtette.

Mologyec bin Kuzar 2020.07.30. 17:30:46

@midnightcoder2: Pedig neki se ártana felfrissíteni.
Címkék: országimázs jogállam újbeszél diplomácia sajtószabadság politikai korrektség etikett newspeak szabadságharc protokoll Index Európai Bizottság pávatánc kokik és sallerek Puskás Öcsi Ursula von der Leyen kétsebességes Európa Věra Jourová Hunmagyarország hunmagyar uniós támogatások jogállamisághoz kötése statisztika kozmetikázása harc Brüsszellel Szent Rüszt isteni bal láb
süti beállítások módosítása