Hirdetés

EXTRA MUROS

Politikai, filozófiai, kulturális abszurdizmus

Facebook

Friss topikok

A lebukás banalitása (Müller Cecília védelmében)

2021.02.10. 00:47 | Mologyec bin Kuzar | 2 komment

Attól tartok, hogy Müller Cecília járványügyi információk visszatartására vonatkozó instrukciós levele - melyet Hadházynak is cc-zett - alig leplez le valamit. Inszinuációra sem nagyon alkalmas.

A dologról eszembe jutott, amikor egyszer pihenten azon agyaltunk, mi került volna bele A Tavasz Tizenhét Pillanata utolsó utáni részébe. Egy ismerősöm azt adta be, hogy a film forgatókönyvében tuti szerepelt a folytatás, mert a sorozat látványosan hevenyészett véget kapott. Arról is meg volt győződve, hogy nem engedélyezték a leforgatását, vagy ha mégis, akkor az anyag dobozban maradt. De mi szerepelhetett benne? Mi sem egyszerűbb ennél! A lelepleződés banalitása.

És hogyan? Hát imigyen:

Stirlitz visszatér Berlinbe, ahol mindenki kantáros tiroli gatyába átöltözve gőzerővel pakolászik és semmisít meg kompromittáló iratokat. Megvetően körülnéz és fekete egyenruhájában bevonul az irodájába. Higgadtan rágyújt, tölt magának egy stampedli konyakot, majd írni kezd. Pár másodperc múlva Müller kopogás nélkül bőszen becsörtet hozzá.

- Hallatlan! - förmed rá Stirlitzre. - Mindenki zokszó nélkül készül az evakuációra, magának meg van pofája visszajönni homályos célú svájci kiruccanásáról? Tudjuk, hogy ki áll az orosz zongoristanő eltűnése mögött. Mindig is nagy tisztelettel voltam ön iránt, de azért ez már kicsit sok. Minden maga ellen szól. Nincs kibúvó. Most végleg a markomba került!

- Igaza van, Gruppenführer - válaszolja egykedvűen Strirlitz. - Erre az alkalomra készülve, megírtam egy bizalmas feljegyzést az SS birodalmi vezetőnek. Bizonyára érdekli.

- Olvassa!

- "Reichsführer! Minden erőmmel meg akartam akadályozni a Birodalom felső köreinek különbékére tett titkos kísérletét. Az a cél vezérelt, hogy a bolsevizmus elleni küzdelem a lehető legtovább kitartson. A siker érdekében kénytelen voltam együttműködni a szovjet elhárítással. Ezúton kérem, hogy fosszanak meg minden rangomtól és haladéktalanul küldjenek az orosz frontra, mert csak vérrel tudom jóvátenni gyalázatos árulásomat. Nemzetiszocialista üdvözlettel: Stirlitz - egy becstelen hazafi."

Müller arca felderül, megenyhülve mondja: -Szó sem lehet róla. Magára most itt van szükség!

Az iratot zsebre vágja. Azon morfondírozik, kit kivel zsaroljon meg vele. Minden kombinációt lefuttat. Himmlert Hitler ellenében? Hitlert Roosevelt ellenében? Rooseveltet Sztálin ellenében? Vagy esetleg Sztálint... - na jó, azért ne essünk túlzásba. Végül dűlőre jut:

- Stirlitz! Maga nem megy sehova! Itt várja be szovjet barátait, és elmondja nekik, hogy a derék öreg gestapós Müller mindig is szerette a jó orosz kisüsti vodkát.

Ennyiről szól mindenki Cilijének üzenete.

A bejegyzés trackback címe:

https://extramuros.blog.hu/api/trackback/id/tr8216421926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2021.02.11. 13:20:12

Cili nénit nem hiszem, hogy ezzel le lehetne leplezni. Ő csak azt írta, hogy formailag a kibontott vészhelyzetre hivatkozás csúnya, ezért simán a rendeletet hivatkozzák meg. Persze valószínűleg a kérdéses projekt ettől függetlenül korrupt, nem véletlen, hogy nem nagyon akarnak róla kiadni adatokat.
Meg úgy egyébként se. Máig emlékszem, amikor olyan helyeken dolgoztam, ahol egy felsőbb instancia politikai okból adatot kért. Egy parlamenti képviselő (mindegy milyen színű), egy propagandára készülő kormányszerv, minisztérium stb.
Nagyon gyakori volt, hogy olyanra kérdeztek rá:
1. Ami olyan óriási mennyiségű munka lett volna, hogy rengeteget kellett volna dolgozni rajta;
2. Amit olyna rövid határidővel kértek, hogy lehetetlen lett volna megcsinálni (bár általában csak azért, mert a kontraszelektált hivatalnokok valamelyike hosszú ideig ült rajta);
3. Amiről eleve nem rendelkeztél elég információval, mert az életben nem volt olyan adatbázis, nyilvántartás vagy informatikai rendszer ahonnan le lehetett volna kérdezni;
4. Ami eleve rossz színben tüntette volna fel az általad képviselt részleget / szervezetet.

Ilyenkor általában eljön a becslések kora. Amikor anno egy kollégámat megkérdezte az államigazgatás egy becses tagja arról, hogy mennyit költöttek az elmúlt 4 évben X bizonyos dologra, illetve a következő 3-ban mennyit fognak, akkor először azt válaszolta, hogy: nem tudom, nagyon bizonytalan a következő 3 év. De mégis, ne legyen már inkompetens stb. Kérdezte a beosztottjaitól, hogy na mennyi az. Hát valahol 45 és 60 között - felelték. Pontosan kell? - kérdezte a főnökünk. Naná - mondta a csinovnyik. 49,22 -hangzott a válasz.
Hülye kérdésre, hülye válasz.
Meg vagyok győződve arról, hogy a politikusok számai mögött ilyen becslések vannak számos esetben.
Címkék: NER Müller Hadházy Ákos Stirlitz COVID Müller Cecília adatvisszatartás járványügyi statisztika A Tavasz Tizenhét Pillanata
süti beállítások módosítása