Hirdetés

EXTRA MUROS

Politikai, filozófiai, kulturális abszurdizmus

Facebook

Friss topikok

Egy apró - pártfüggetlen - megjegyzés a visszaléptetési dologról

2018.04.03. 16:03 | mologyec | Szólj hozzá!

Az egyéni képviselőjelöltek nem pártdelegáltak, hanem - a nevükből adódóan - választókerületük képviseletében indulnak, akiket esetleg pártok is támogatnak. Legtöbbjük még csak nem is tagja az őt támogató szervezetnek. Visszaléptetésükről törvény szerint nem a pártok döntenek, még akkor sem, ha az egyéniben szerzett eredményektől listás helyek is függhetnek. Bizonyítékul ott a zuglói eset, ahol az LMP mindössze megvonhatta a támogatását az etikátlan ajánlásgyűjtésen megbukott jelölttől, de a visszaléptetésre nem volt hatásköre.

Ebből következik, hogy hazudik az a jelölt, aki a visszalépését az őt támogató pártok vezetésére hivatkozva teszi függővé, hiszen jogában áll ezt a támogatást bármikor elutasítani. Tehát semmi esetre sem érdemes a pártok anyját szidni, mert maga a jelölt a törvény szerinti egyetlen kompetens személy, aki ebben a kérdésben léphet.

Megjegyzem, hogy ha van bárminemű háttérmegállapodás, amely megkötné a kezét, még annak sincs semmiféle jogi következménye. A választási törvényt nem írhatja felül egy szóban vagy magánokiratban lefektetett politikai alku.

Ennyike.

A bejegyzés trackback címe:

https://extramuros.blog.hu/api/trackback/id/tr413803462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: választás visszahívás jelölt választókerület egyéni jelölt
süti beállítások módosítása