Hirdetés

EXTRA MUROS

Politikai, filozófiai, kulturális abszurdizmus

Facebook

Friss topikok

Kik voltak a nagyobb gecik: a pártok vagy a civilek?

2018.04.13. 09:21 | mologyec | 115 komment

 A kettészakadt társadalom jómódúbb felének tudatában megszületett a Soros-ügynök és idegen kultúrájú betelepülő legfrisebb ellenpéldánya: a vidéki szegény-magyarországi félanalfabéta, agymosott fasiszta falusi, aki nem tiszteli a kultúránkat, képtelen domesztikálódni liberális demokrácia törvényeihez, miközben nemzetgazdasági kolonc, hiszen versenyhátráltató mihaszna közmunkából él. Forgács József az Atv-n, Vajda Mihály a Magyar Narancsban zavartalanul fújja tovább a régi nótát a faragatlan népről, akit lehetetlenség kilemelni önnön nyomorúságából. A kopottas elitista vezérsztereotípiák nemhogy darabokra törnének, hanem további patinát nyertek a bukástól. 

Mentálisan romokban hever a fél ország. A narancssárgában tobzódó megyék sokkolóan mutattak rá, hogy mennyire hamisak voltak a döntően fővárosban élő értelmiségiek választási elvárásai, és benne saját pozíciójának helyzetértékelése. Rá kellett döbbeniük, hogy Budapest zárvány, ellenzéki rezervátum, önmagáról értekező körbezárt közéleti buborék.

Sorra jönnek a helyzetértékelések, levonható tanulságok. Felelősség kérdésében érdekes nyilatkozatok születtek a pártok házatáján. Nyilván megy tovább az egymásra mutogatás, ámde Molnár Gyula ezen felül a politikusok munkáját összezavaró civileket is megnevezte. Szerinte a Közös Ország Mozgalom (KOM) generálta a pártok közötti feszültséget. Az MSZP megújulási körforgásában önmagát 360 fokban - ki tudja hányadszor - megkerülve megint visszatért kiindulópontjára, mikor a régi beidegződéseket reformista retorikával elfedő hamis látszat eloszlásáért másokat hibáztat.

A valóság az, hogy Gulyásék nem zavarták össze a pártokat, hanem kiszolgálták őket. "A többség ereje" néven fórumokat szerveztek, valamint a visszalépések mérlegeléséhez tálcán kínáltak fontos vk.-i felméréseket. Ellenben a KOM-ot és a közvéleményt sikeresen átverték a pártok az őszi Agórán, amikor megállapodtak egy közös választási reformjavaslatban. Ebben közvetve elismerték, hogy az ellenzék óriási hibát követne el, ha a nyerés valós reményében a szokványos demokratikus versenyeknél érvényesülő taktikákat dolgozna ki. Partikuláris érdekeiket feláldozva, bátran szembe kellett volna menniük a rendszer diktálta logikával. A kockázat semmivel sem volt kevesebb, ha "default verzióban" minden egyeztetés nélkül külön indulnak, vagy ha - Róna Péter tavaly augusztusi javaslata szerint - közös választási pártban átmeneti fúzióra lépnek egymással (előnyök: koordinált indulás, közös lista, 5%-os küszöb, sokkal átláthatóbb szavazólap, egymást erősítő kampány, erőforrások szinergiája). A kormányzat csúcsra járatott közös Soros-listáról beszélő propagandája az utóbbi verzióra volt bekészítve. Ők pedig engedtek a lélektani nyomásnak, és nem mertek túllépni az árnyékaikon. Kényszerhelyzetben voltak, mégis képtelenek voltak a helyzetük józan felmérésére, hogy azok alapján hozzák meg a szükséges fájdalmas döntéseket. Amit a koordináció és chicken-game gyatra hatásfokú hibrid hajtásával külön-külön nyertek, azt egy az egyben elvesztették a végelszámolásnál. A döntés fájdalmát áthárították a szavazóikra, belekényszerítve mindenkit a taktikai szavazás csapdájába.

Miért csapda? Mert elidegenítette a választókat saját érdekeitől, és egy technokrata modell gépi kiszolgálóivá degradált majdnem másfélmillió embert. Az egyéni képviselők második pártlistás delegátusok lettek, akik között nem az egyéni kvalitásaik, hanem a mögöttük álló pártok helyi erősorrendje döntött. A végén a programok helyett, az ellentmondó felmérések eredményeinek értelmezése dominálta le a jelöltek érvelését. Lementek mosóporba és egymásra licitálva beszéltek mögöttük álló fogyasztói tömegekről, akiknek minősége statisztikai jelzőszámmá, elvárásaik preferenciaskálákká csupaszodott. A politikai meggyőzés eszköze a népszerűségi grafikon lett. Gulyás Márton, Lukácsi Katalin és a konzervatív V18-as celebek a maradék ellenzéki médiaháttér kakofóniájában egy nagy közös túlélőkalandra hívtak, külön tabellán versenyeztetve a részben pártbefolyás alatt álló kutatói kört, míg egy másikon a jelöltek saját esélyüket latolgató tehetségkutatókon körmérkőztek a piackutatási adatok furmányos kimagyarázásában.

A show grandiózus érvelési hurokba került: a feedback lett a legfőbb kampányüzenet. Módszerük morálisan is erősen kétséges volt, mert a legkiszolgáltatottabb rétegeket, pl. a cigányságot ez a taktika arra igyekezett rábeszélni, hogy a korábban romabűnözést hangoztató, éles szociális konfliktusokra - az áthangolódást követően is - rendpárti eszközöket belengető Jobbikra szavazzon át. Bőven volt baj az egyszemélyi önjáró civil mozgalmakkal, de azok nem a pártokat zsarolták, hanem a fogyatkozó szavazóbázist.

Ehhez képest a pártok kommunikációja még ellentmondásosabb volt: egyrészt szünet nélkül nyomták koordinációs felhívásaikat, amit a többiek hasonló üzeneteinek legyöngítésére használtak, másrészt nagyképűen kormányzati szerepre készültek. Ez utóbbi azért gáz, mert a választóik felé szóló kampányigéretnek nem csak az elméleti program a része, hanem az ahhoz kapcsolt cselekvési terv és azzal láthatóan koherens szerepazonosság. Annak tudatában lehet választani, hogy kormányzásuk esélyeiről miféle önképük van, és hogy a cselekvési felhatalmazás birtokában milyen agendát valósítanak meg. Karácsony Gergely odáig ment - és ez hangsúlyozom, hogy már a kampányigéret része -, hogy vezetésével megvalósuló kormányzást reálisnak tartott a jelenlegi diffúz ellenzéki palettát matematikai kényszerekkel összefogó koalícióval. Ráadásul nem fél- vagy egy évvel későbbi reformált választási rendszer előkészítésére szolgáló ügyvivő kormányzásra kért felhatalmazást, hanem a négy éves ciklust kitöltő normál kormányzati menetre. Simán bebiciklizett volna a tálcán nyújtott hatalom forró krumplijáért. Itt a baj.

A politikai felelősség szerves része az ehhez szükségfes társadalmi támogatottság megléte vagy elmaradása. Tagság nélkül nincsen párt; országos lefedettség nélkül nincs értelme parlamenti listás mandátumokból frakciót eszkábálni; néhány fős fővárosi értelmiségi komplott nem válik civil mozgalommá; a valós hálózatokból épülő reprezentáció fizikailag észlelhető tereit pótló médiabuborékok pedig eloszlanak a semmiben.

A Semmi pártostul-civilestül felfalta az egész ellenzéket - és ez nem semmi.

A bejegyzés trackback címe:

https://extramuros.blog.hu/api/trackback/id/tr6413831610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2018.04.13. 19:26:38

ahaza.blog.hu/2018/04/13/miert_nyert_a_fidesz#comment-form

Ennyi, gyerekek. Megérteni egyszerűbb, elfogadni már nehezebb.

nick papagiorgo 2018.04.13. 20:04:47

máshová írtam, de ide is jó:

Ne tessen elkeseredni, mert ha más példát vettünk volna át (pl. nem lenne listás, csak egyéni mandátum), akkor a Fidesznek nem 2/3-a, hanem kb 4/5-e lenne, tekintve, hogy Budapest és 2 vidéki körzet kivételével kb az egész országot elvitte.

Ne itt tessék a hibát keresni, a hiba teljesen máshol van. Például, ha a Jobbik nem a "cukiságkampányt" tűzte volna ki célul, és nem indult volna el baloldali szavazókra vadászni, akkor a csalódott Fideszesek nagyobb számban szavaztak volna rá.
Aztán Márki-Zay úr is sikeresen mozgósított - a Fidesz mellett. Az ő győzelme után a Fideszesek beszartak, hogy a végén mindenhol ez lesz, és nem restelkedtek, és tömegesen mentek el szavazni, ahelyett, hogy otthon ültek volna a gumójukon.
Két olyan dolog, amit nálam is bölcsebbek leírtak már.

A választási rendszer meg olyan, hogy ha van egy nagy tömegpárt meg egy szétaprózódott ellenzék, akkor a tömegpárt nyer. Nem új dolog ez, és nem is a mostani választási rendszer hibája, 94-ben így nyertek Hornék, illetve 2002-ben és 2006-ban Gyurcsányék. Orbán Viktor nem véletlenül "szalámizta le" az MDF-et meg a kisgazdákat (más kérdés, hogy azok is eljátszották a maguk szerepét), hanem rájött, hogy egy nagy párt jobb, mint sok kicsi.

És ez mindig így is lesz, választási rendszertől függetlenül. Ebben az irányban tessék tapogatózni :)

Zinovij 2018.04.13. 20:15:10

@zokogjatok: nincs olyan bakloves amit ne unnepelnenek a fidesz szavazoi.

Visceroid 2018.04.13. 20:20:28

" A kettészakadt társadalom jómódúbb felének tudatában megszületett a Soros-ügynök és idegen kultúrájú betelepülő legfrisebb ellenpéldánya: a vidéki szegény-magyarországi félanalfabéta, agymosott fasiszta falusi, aki nem tiszteli a kultúránkat, és a liberális civilizáció alaptörvényeit, miközben nemzetgazdasági kolonc, hiszen versenyhátráltató mihaszna közmunkából él. "

Rohadék liberálisok! Amióta Orbán nyert, nem olvasok mást csak vidék így-vidék úgy! Undorító, ahogy jó fideszes módjára másra próbáljátok kenni, de valójában ti vagytok azok, akik a vidéket okoljátok a vereségért! Senki nem beszélt Budapest-vidék ellentétről, amíg ti elő nem hoztátok! Az ilyen sunnyogó, alattomos mocsokságok miatt nem fogtok sosem hatalomra jutni még egyszer!

arturdent 2018.04.13. 20:22:27

Üdv!
A választási rendszer már közel 8 éve ismert, nem zsákba macska. 8 év volt , hogy rákészüljön az ellenzék. É Budapestet be is húzták többé kevésbé. De kérdeznék én valamit, ha nyer az ellenzék mi lett volna? Ki és hogy alakított volna kormányt, ki lett volna a miniszterelnök és milyen arányban lettek volna a pártok képviseltetve a kormányban. Valamint , hogy működött volna egy szélső jobb és egy szélsőbal koalició. Gyanítom, hogy ebből sosem lett volna kormány, hanem egy káoszt és bizonytalanságot hozott volna és pár hónap múlva előre hozott választásokat amit a fidesz nyert volna 4/5 del.

nick papagiorgo 2018.04.13. 20:29:01

@Visceroid:
tudod, sokkal egyszerűbb a körúton belül egy műbőrfotelből ontani az okosságokat, mint lemenni vidékre, és találkozni a szavazókkal.
A baloldal 4 év alatt nem csinált kb semmit, nem dolgozott, nem agitált, sőt a meglévő vidéki bázisait is leépítette, mert kellett a lóvé a fővárosiaknak. Mondjuk programjuk sincs, nem is lett volna mit mondani. Max jajveszékeltek, hogy ezt az újságot is beszántották, igaz én sose vettem, de mekkora csapás ez már a demokráciára stb.
Vidéken a Fideszen kívül egyedül a Jobbik van, nem is véletlen, hogy a Jobbik kapta a 2. legtöbb szavazatot.
Úgy meg bazi nehéz választást nyerni, hogy nem csinálok semmit, lógatom a lábam meg bölcseket mondok, és várom, hogy a számba röppenjen a sültgalamb :)

haXXor 2018.04.13. 20:30:12

Ezt most kukáztam az index főoldali blogketrecéből: index.hu/i2/#bloghu/ahaza/2018/04/13/miert_nyert_a_fidesz

Touché. Kb minden le van írva amit 8, de inkább 12 éve képtelen a baloldal megérteni, feldolgozni és építkezni. Simán ikszeltem a Fideszt, de a 2/3-nak én sem örülök, viszont ez nem a Fidesz hibája. Az meg hab a tortán, hogy a szembenézés helyett inkább tüntetéseket szervez az ellenzék (lol) amivel szépen meg is ágyaz a következő 8 éves szakasznak. Gratula. Tapsvihar. Töketlen banda.

nick papagiorgo 2018.04.13. 20:32:44

@arturdent:
hát nézd meg, a választások után is csak marakodni tudnak, meg egymást hibáztatni. Milyen lett volna, ha nyernek? Nekem kell a pénzügyi tárca! Nem az az enyém, nem adom! stb. stb.
Ezzel ellettek volna 40 napig, ha 40 nap alatt nem tudnak kormányt összehozni, Ádernak kötelessége feloszlatni az országgyűlést és új választásokat kiírni, onnan meg, ahogy Te is mondod, a Fidesz 4/5-el nyer.
Ennek az egésznek sose lett volna más kimenetele, mint ami most (max még nagyobb Fidesz győzelem), csak megspóroltunk pár hónapot, amit a "győztes" ellenzék veszekedéssel töltött volna el. Ennyi :)

Alick 2018.04.13. 20:33:00

Ez a verbális Fidesz-leváltási erőlködés elég langyosra sikeredett, hiába, a zsíros képviselői fizetéseket senki se szereti kockáztatni.

Jamie72 2018.04.13. 21:06:16

@incze: panelprolik most is vannak.
azért nyertek a szocik pár helyen pesten.
De azért lassan kihalnak, és ezzel a maszopnak is annyi.

Sok fiatalnak most rossz a kedve, el akar menni, stb.
Nekik üzenném, hogy amikor én voltam fiatal pályakezdő, ennél lényegesen rosszabb voolt a helyzet:

-munkanélküliség egekben, relatíve kevesebb munkalehetőség
-infláció, hitelkamatok kb. 10-15% körül, lakást venni baromi nehéz volt, semmi CSOk meg ilyenek
-adókulcs 15 helyett 42%, ez is fasza volt

-akkoriban is volt 2/3, csak a túloldalon

Szóval van ennél sokkal lejjebb, van mit veszíteni.

Jamie72 2018.04.13. 21:14:57

@nick papagiorgo:
nem egészen. a szoci/szdsz trükk az volt, hogy az első fordulóban elrakták a töredékszavazatokat, a másodikban pedig a gengébb visszalépett. Így a visszalépett arcok után is beseperték a töredékekeket, a visszalépések miatt pedig rengeted helyen nyert a balos jelölt végül,mert egymásra 100%-ban átszavaztak.
Ez a mainál lényegesen igazságtalanabb volt, ezért is kellett megváltoztatni.
Most egy szimpla többségi rendszer van, a győztes mindent visz.
Ha majd nem a fidesz lesz a legnagyobb párt, nem ő fog nyerni.ilyen egyszerű.

ételizésítő 2018.04.13. 21:16:26

@nick papagiorgo:
Tegyük hozzá: csalással.
Ha nem csaltak volna, lenne talán 2/5-ük.

_most_ 2018.04.13. 21:20:32

Igazából az az érdekes, hogy vidéken jóval alacsonyabb az életszínvonal, mint Budapesten, kábé bármilyen munkával simán kétszer annyit lehet a fővárosban keresni, mint akár egy nagyobb vidéki városban, és a legszegényebb országrészeken mégis a fideszre szavaztak, az ilyen embereken nem lehet segíteni, csórók lesznek egész életükben.

_most_ 2018.04.13. 21:22:25

@Jamie72: tegyük hozzá, hogy xpéldául a budapesti választási rendszert csak azért irták át, hogy nyerjenek a fővárosban, pedig ott simán kisebbségben vannak.

cso zsi 2018.04.13. 21:30:50

@Jamie72: "-akkoriban is volt 2/3, csak a túloldalon"
Nem éppen. A fidesznek volt akkora aránya, hogy gyakorlatilag mindent megvétózott, amit a kormánypártok akartak elérni.
Úgy meg nem lehet autót vezetni, hogy méterenként kiszúrják a kerekét. Országot sem.

MEDVE1978 2018.04.13. 21:38:55

A FIDESZ által felépített rendszer nagyon effektív. Reklámban egy eléggé élő elv, hogy ha be akarsz lőni egy terméket, akkor olyan reklámot kell csinálnod, ami a legtöbb vásárlót eléri. Természetesen ez egy zsigeri ösztönökre ható reklám lesz, pl: Axenál a srác, aki után rohannak a jó csajo, mosópornál a koszos, sáros gyerek, aki bejön és a háziasszony mosolyog, majd kimossa az akármivel. Ezek egyszerű receptek, széles kört érnek el. Minden hetero férfi szereti a csinos nőket, minden anyuka a mosásra asszociál a full koszos gyerekről. Nem kell itt részletesen magyarázni, hogy a mosópor az extra adalékanyag miatt 53%-al jobban hat, mintha csak szappan lenne, illetve 80%-al jobb, mintha csak kiöblítené valaki. Ennek a lefordítása a filmben a látványos közönségfilm (Avatar, Transformers, Halálos Iramban stb.). Ezekben a nagy robbanás, a repkedő kék lényeg, az óriásrobotok vagy a klassz autók a lényeg. A tartalom a történet szar bennük, de a mivel célcsoport a hat éves gyerek is, ezért nem értené meg a bonyolultabbak.

A FIDESZ migráns és Soros kampánya, illetve mondjuk a rezsicsökkentés, meg a közmunka pont ilyen termék. Mivel a választóközönség egy része rendkívül buta, ők is elérhetők egyszerűen vele. Nem kell sokat csavarni az üzeneten:
1. Megtámadtak a niggerek és arabok, védekezni kell.
2. A gonosz nagytőkés ügynököket fizet, hogy aláássák a magyar társadalmat és beengedjék a négereket és arabokat.
3. Mindenki dolgozzon, mert így tisztességes, ezért kapjon pénzt. (=közmunka)
4. Kevesebbet kell fizetni, hát nem szuper? (rezsicsökkentés)

Esetünkben a zsigeri üzenet nagyon jól hatott.
Mellesleg a Jobbiknak is akkor ment a legjobban, amikor a zsigeri üzenetét (=fegyelmezzük meg a cigányokat) tudta nyomni. Amióta ez nem hat újszerűen és Vona az intenzitását visszavette, úgy csökkent a Jobbik népszerűsége is.

Egyallampolgar 2018.04.13. 21:44:10

@zokogjatok:
" választási rendszer szinte mindenhol a győztest jutalmazza (...)pl. az angol és a francia jobban. "

Nem értem az érvelésed ne haragudj. Az hogy máshol is rossz, vagy máshol kevébé vagy még rosszabb abból mi következik?
Látjuk azt, hogy mennyire káros a magyar rendszer. A MSZmP összeomlott ( a 90es évek önmagához képest) szerencsére de a helyén nincs akkora erő. A győztest jutalmazó rendszer akkor oké ha van forgás. A FIDESZ is borzalmasan romlik a 2/3 alatt. 2010 ben még Pokorni és Navracsics volt Orbán mögött. Ma Rogán és NémethSzilárd. Ebben a rendszerben 20 évig még nem lesz egyetlen domináns kihívója a NERnek. Addigra egy egy élhetetlen posztszovjet putri lesz az országunk.

Ma Baker 2018.04.13. 21:47:56

Budapesten is messze a fidesz a legnépszerûbb párt zsenikém

morph on deer 2018.04.13. 22:24:24

@MEDVE1978:
“Esetünkben a zsigeri üzenet nagyon jól hatott.”

Így igaz.
Viszont a sáros gyerek és a mosópor nem az úgynevezett ‘zsigeri üzenet’ miatt működik, hanem azért, mert már meglevő (alap) ismeretekre épít.
Olyan - eredetiled tanult - viselkedési mintára, ami ma már ‘magától értetődővé’ vált: ha piszkos/sáros a gyerekruha, akkor kimossuk.
Ez a rész a beépített információ, már csak megerősítést igényel. Csakúgy alapvető a következő néhány, ami a mosógép és a mosószer jelenlétére vonatkozik, és lényegében csak az új mosószer neve és tulajdonságai jelentenek újat.

Ez nem ‘zsigeri’ reakciót kiváltó üzenet, csak elemi szintű tanult információt feltételez.

Ezzel szemben az orbáni agymosoda valóban zsigeri szinten ütött, az elemi ösztönökre ható üzenetekkel.
Első sorban érzelmi viszonylatokra építve, mint szeretet-gyűlölet ellenpárok alkalmazása, pl “aki szereti a hazáját az megvédi ezektől a...”, majd az ösztönszintü félelem beépítésével és annak fokozásával, pl “a migránsok kivétel nélkül terroristák, minden nőt és gyereket meg fognak erőszakolni, sőt, nyomorba döntik az országot..!”
És amikor már ez a vonal kellően működőképessé vált, akkor érkezett a ‘megmentő’ megoldás: csak rá kell szavazni, és majd ő ‘megvéd’ minket, hiszen egyedül csak ő véd meg minket, mindenki más már felszerelkezett az erővágóval. Erre jön a másik mellérendelt érzelmi reakció, a megkönnyebbülés, hogy mindössze csak annyit kell tenni “az ország biztonságáért”, na meg a magunk rettegésének leküzdéséért, hogy az orbánra szavazunk, hurrá!
És lőn.

Szép rendesen felépített kampány- és propagandafüzér, egyenesen a dicsôséges harmincas-negyvenes évekből mentve. Hozta is az ereményt, mint ahogy már akkor is.
“Járt utat járatlanért el ne hagyj” - tartja a mondás a Lendvai utcában is, a jelek szerint...

Billy Hill 2018.04.13. 22:28:56

Szerintem az a helyzet, hogy a fidesz ügyesen lenyúlta az mszp régi szavazóbázisát. Rájöttek 2010 előtt, hogy mindig a szociális demagógia és/vagy a szociális biztonsággal kapcsolatos tényleges tettek fognak itt győzelmet biztosítani. A Kádár-korban megtörtént a kondicionálás, Hornék még tudták, hogy mi a dörgés, aztán az szdsz annyira félrevitte az mszp-t (főleg 2002 és 2010 között), hogy azt hitték, nekik a liberális piacgazdaság szekértolóinak kellene lenniük. (Mondjuk olyan mágnás miskákkal, mint Gyurcsány és Bajnai nem is lehetett mást eljátszani.)

Szerintem a régi "panelproli" meg a mostani "vidéki tajparaszt" nem két külön társadalmi csoport, hanem egy és ugyanaz! Csak hát a fidesz elcsaklizta őket a "baloldal" elől! Választói bázis csere történt a fidesznél, "polgárok" meg értelmiség el, "melósok" be! Régi "jobboldali" szavazó ilyen németszilárdok meg Erzsi- és gázszámla demagógia mellett már nem bír rájuk szavazni. De nem is kell, mert a "magyar emberek" az új "polgár", és a narancs az új vörös! A "baloldal" meg rákefélt, mert az "értelmiség" nem elég széles réteg idehaza a hatalom visszaszerzéséhez...

Szerintem is az van, hogy mszp és dk tessenek lemondani, senkinek nem kelletek, légyszi fogjátok fel, hogy minden további nappal, amikor nem szűntök meg, egy jövőbeni értelmes ellenzék létrejöttét/megerősödését gátoljátok maximálisan! 20 év múlva még a dal szerint is megpihen az ifjú(szocialista) vándor...!

trillárom 2018.04.13. 22:55:08

@zokogjatok: olyan furcsa, h. a szűkebb és tágabb környezetemben mindenki!! azt mondja, h. nem érti a 2/3-ot,amikor az ő környezetükben is mindenki!! ellenzéki. Ehhez hozzáteszem,h.egyetemen dolgozom, megyeszékhelyen,de gyakran járok vidékre az ország másik felére is falura,kisvárosba.Szóval elég nagy a merítés.

felső határ nincs 2018.04.13. 23:08:09

@trillárom: pofádbefogodlippppsi mienk a 2/3!!!

mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu 2018.04.14. 02:32:13

a fideszt 4 ev mulva elsdorja a nepharag, migrifobia lufi kipukkad egy ido utan, sorosozast a nepek megunjak, az eu-s penzcsapok eladanak, rosszabb esetben meg eu-bol is kicsapjak magyarorszagot, marha tul sokat ficankodik. az egesz kampany egy bloff volt, amivel ideig-oraig lehet csak az embereket atverni. engem eza helyzet az mszp 2006-os valasztasara emlekeztet. Minden ocsmanysagot hazugsagot beleadtak csakhogy a valasztast megnyerjek. de ez lett a vesztuk.

kvadrillio 2018.04.14. 02:45:16

MENTÁLISAN ??? EZZEL CSAK A PRIMITÍV EMBERKÉK DOBÁLÓZNAK ! MINDENKI TUDJA, HOGY EBBEN AZ ORSZÁGBAN SOKKAL TÖBB AZ ELÉGEDETLEN EMBER, MIN T AKIK GYŐZELEMRE SEGÍTETTÉK ORBÁNKÁT !
ÉS EZEK AZ ELÉGEDETLENEK MOST VÁRJÁK A FOLYTATÁST.....:)

kvadrillio 2018.04.14. 02:52:53

Dalszöveg
Tudom, jóból is árt a sok
Bármit is teszel
Akár túl sokat iszol
Vagy túl sokat eszel

De ha kedved elhagyott
Minek szidnád a tegnapot?
Inkább csinálj magadnak jó előre
Még egy szép napot

Ha a ma lesz a holnap tegnapja
Tedd a bús emléket az ablakba
Nehogy szomorúan gondolj a tegnapra
Tölts még egy kortyot a poharadba!

Ha a fejed fölött a ház
Összedűlhet holnapig
Legjobb, hogyha csendben, gyorsan
Eltűnsz hajnalig

Ma gyerek vagy még talán
De felnőtt leszel hamar
Hát játszadozz, csak vígan
Amíg senki nem zavar

Ha a ma lesz a holnap tegnapja
Tedd a bús emléket az ablakba
Nehogy szomorúan gondolj a tegnapra
Tölts még egy kortyot a poharadba!

kvadrillio 2018.04.14. 02:54:19

Dalszöveg
Tudom, jóból is árt a sok
Bármit is teszel
Akár túl sokat iszol
Vagy túl sokat eszel

De ha kedved elhagyott
Minek szidnád a tegnapot?
Inkább csinálj magadnak jó előre
Még egy szép napot

Ha a ma lesz a holnap tegnapja
Tedd a bús emléket az ablakba
Nehogy szomorúan gondolj a tegnapra
Tölts még egy kortyot a poharadba!

Ha a fejed fölött a ház
Összedűlhet holnapig
Legjobb, hogyha csendben, gyorsan
Eltűnsz hajnalig

Ma gyerek vagy még talán
De felnőtt leszel hamar
Hát játszadozz, csak vígan
Amíg senki nem zavar

Ha a ma lesz a holnap tegnapja
Tedd a bús emléket az ablakba
Nehogy szomorúan gondolj a tegnapra
Tölts még egy kortyot a poharadba!

kvadrillio 2018.04.14. 02:54:52

Dalszöveg
Tudom, jóból is árt a sok
Bármit is teszel
Akár túl sokat iszol
Vagy túl sokat eszel

De ha kedved elhagyott
Minek szidnád a tegnapot?
Inkább csinálj magadnak jó előre
Még egy szép napot

Ha a ma lesz a holnap tegnapja
Tedd a bús emléket az ablakba
Nehogy szomorúan gondolj a tegnapra
Tölts még egy kortyot a poharadba!

Ha a fejed fölött a ház
Összedűlhet holnapig
Legjobb, hogyha csendben, gyorsan
Eltűnsz hajnalig

Ma gyerek vagy még talán
De felnőtt leszel hamar
Hát játszadozz, csak vígan
Amíg senki nem zavar

Ha a ma lesz a holnap tegnapja
Tedd a bús emléket az ablakba
Nehogy szomorúan gondolj a tegnapra
Tölts még egy kortyot a poharadba!

kvadrillio 2018.04.14. 02:56:18

Tudom, jóból is árt a sok
Bármit is teszel
Akár túl sokat iszol
Vagy túl sokat eszel

mindig lemarad az első két szó b.meg ! :O)

kvadrillio 2018.04.14. 02:58:30

hallgassátok Demjén Rózsit ! :)))))

Kibic a toronyban 2018.04.14. 04:59:33

Szerintem a fidesz tokkal-vonóval elcsalta ezt a választást.

kolozsvaros.com/2018/04/12/a-valasztasi-csalasrol-131-pontban-egy-informatikus-szemevel/

Ha nem csalta volna el, akkor lenne értelme keresni az okokat az eredményre, de így még azt sem tudjuk, mi az igazi eredmény.

tpl 2018.04.14. 05:04:14

@arturdent: tökéletesen egyetértek veled. Káosz helyett most stabilitàs van, bár Gulyás Márton szombaton majd megpróbálja felforgatni Budapestet, de erre is felfogtunk készülni.

tpl 2018.04.14. 05:08:45

@Kibic a toronyban: és igen, elcsalta,mert s zindex és a HVG már lassan egy hete ezt sugallja. Szánalmas banda a mai libbal média -es szerencsétlen Orbán-gyůlõlőkben hanis reményeket táplál. De a ti dolgotok, hogy hogyan és meddig akartok még vergődni.

tpl 2018.04.14. 05:15:52

@mathuska tudatosvalaszto2018.blog.hu: nem q nagy gáz,hogy ti csak at EU, mint intézmény erejében bízhattok? Miért nem a magyarok döntenek az ország kormányzásáról?! Mondok egy számodra -nagyon elkeserítőt: jövőre EU parlamenti valasztasok lesznek és a mai állás szerint tarolni fognak a bevándorlásellenes erők, Orbán kvázi szövetségesei. Az EU vághatóan q nagyot fog fordulni 13 hónap múlva. Hajrá.

tpl 2018.04.14. 05:19:59

@_most_: jaja. És ha megnézed Budapester, a a Fidesz húzta be az összes jobbmódú kerületet.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.04.14. 07:31:12

Hamis onbecsapas amit vegeztek.
Sőt.
Az igazi bakotoknamit ki nem mwrtek mondani hanem parasztoztok ugyesen helyette az az h a Fidesz es a jobbik szavazotabora egyutt majdnem 70%a a szavazoknak a kurucinfon felnevelt nemzedék nem lesz lmp mszp szavazó.....
mandiner.hu/cikk/20180411_szilvay_gergely_nem_az_orszag_hulye_hanem_a_videkizo_balliberalisok

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.14. 07:45:47

Amikor az ostoba blogger a műveletlen vidéki parasztokat ajnározza, és azt az összefogást, amely 2014-ben csúfosabban bukott, mint a mostani taktikai szavazás.

Nagyon sötét a blogger.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.14. 07:48:23

@tpl: de azokat is csak 42%-kkal, mert ott nem sikerült az ellenzéki koordináció. visszalépésekkel azokat is elvesztette volna a Fidesz. nem kicsit, nagyon.

Cycmen 2018.04.14. 07:48:44

". A narancssárgában tobzódó megyék sokkolóan mutattak rá, hogy mennyire hamisak voltak a döntően fővárosban élő értelmiségiek választási elvárásai, és benne saját pozíciójának helyzetértékelése. "

Egyéb kérdésekben is hamisak az elképzeléseik! A budapesti "értelmiség" figyelmét felhívnám arra tényre is, hogy vidéken szintén vannak értelmiségiek, pl. a DOTE-n nem kőművesek tanítanak és ez csak egy példa!
A fővárosi értelmiség pedig a szadeszes szőrmók filozófusokból áll igazából, akik megérteni semmit nem hajlandóak!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.14. 07:51:58

@Billy Hill: olyan törpepártokban hiszel, mint az LMP meg a Momentum, akiknek a kétharmadot köszönhetjük?!

de ostoba vagy!

n3spr3ss0 2018.04.14. 07:54:40

@zokogjatok: Biztos igazad van, azért szavaztak MOST is 100 ezerrel többen a fidesz ellen, és a kevesebb szavazattal lett kétharmaduk. Mert így magyaros.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.14. 07:54:43

@MEDVE1978: csak ugye az ország tönkre fog menni, és leginkább azok fognak szívni, akik leszopták Orbánt.

n3spr3ss0 2018.04.14. 07:55:38

@tpl: Bizony elcsalta, nem is titkolva.

William Kidd 2018.04.14. 07:56:33

En itt Del-Borsodban hallottam, hogy tobb telepulesen szervezetten hordtak a cigany tomegeket szavazni a Fideszre penzert. Volt ahol 5.000, volt ahol 1.000 Ft-ot kaptak, gondolom ez utobbinal az uzsoras/vajda 4.000-et zsebre tett. Nyilvan ez mehetett orszagosan is. Volt ahol - ez a kurucon meg is jelent, Salyban - az uzsoras egyesevel be is kiserte az analfabetakat a szavazofulkebe, hogy lassa hova X-elnek. A jobbikos delegalt jegyzokonyvet szeretett volna iratni, de a fideszes ezt meghiusitotta, nem lett irasos nyoma. Mas helyeken ugy mentek szavazni, hogy 2 szamot mondtak be, mutassak nekik (a Fidesz listan es az egyeni jeloltjet). Szoval az aranytalanna tett valasztasi rendszerunkben, igy mukodik a "demokracia". Hozzateszem a nyugaton meg a bevandorlo arab es negro tomegek alkotjak a baloldal torzszsavazo bazisat, az se jobb.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.14. 07:59:03

@Cycmen: egyetlen vidéki képviselő jelölt körzete sem volt tisztán városi, te barom! Kósa például nem egy debreceni, belvárosi kerületben nyert, hanem egy falukat is magában foglaló, kurva nagy választókerületben.

ott, ahol az egész választókerület városi volt, ott a Fidesz nem kapott 42%-nál többet.

n3spr3ss0 2018.04.14. 08:01:44

@Cycmen: Suttyófalva, meg Bivalybasznád tömve van értelmiséggel.Szerinted, de a valóság, hogy a népek még Pécsen is irtóznak az arab számoktól.

2018.04.14. 08:31:07

A blogger hülye. Nem csak ő, hanem az összes hozzá hasonló félkegyelmű, aki felületet biztosít az orbánista propagandának, pontosabban az itt kommentelő, évek óta jól ismert orbánista bérkommentelőknek. Tiszta vizet kellene önteni a pohárba: a média túlnyomó többsége már a fideszes maffia kezében van, de ha a szabad médiában is teret hagytok a kormánypropagandát toló férgeknek, akkor nincs értelme olvasni titeket. Mivel ezek a véglények visszaélnek a demokráciával, simán ki lehetne őket cenzúrázni. Ott van nekik a saját felületük, amit edddig zsákmányoltak: ott lehet észt osztani, sőt a legalantasabb ígényeket is ki tudják elégíteni. Vagy megóvjátok tőlük a szabad médiát, vagy elmentek a büdös picsába.

leponex 2018.04.14. 08:36:06

@morph on deer: "Első sorban érzelmi viszonylatokra építve, mint szeretet-gyűlölet ellenpárok alkalmazása, pl “aki szereti a hazáját az megvédi ezektől a...”, majd az ösztönszintü félelem beépítésével és annak fokozásával, pl “a migránsok kivétel nélkül terroristák, minden nőt és gyereket meg fognak erőszakolni, sőt, nyomorba döntik az országot..!”

Az orbángyűlölő agymosoda totálisan eredménytelennek bizonyult kontraproduktív működését írtad le.

Természetesen a kormányoldali "migránskampány" nem ez volt, hanem a valóság nyilvánvaló leírása:
ha a schengeni határokon bárki ellenőrzés nélkül bejöhet, akkor az igen nagy valószínűséggel itt is marad az EU-ban, majd a végtelenül álszentül "humánusnak" becézett családegyesítés folyamatában immár 'törvényesen', 'legálisan' a folyamat megállíthatatlan.
Csak egy kritikus szintet kell elérni a tömegnek.

AZ, hogy eközben potenciális terroristák is bejönnek, ez evidens,
jöttek is.
AZ, hogy mindig találhatsz példát az említett ellentétpárokra, megint csak természetes, de NEM ez volt a lényege.

Sajnos nem is lehet másként:
demagógia ellen csak demagógiával lehet eredményesen fellépni, hiába is érvel itthon is, az EU-ban is Orbán százszor az ellenőrizetlen, korlátozás nélküli migráció logikus és bizonyossággal bekövetkező brutális következményeire.

A 'vidéki' elbutított tömegek mindezt nyilvánvalóan felfogták.

"Szép rendesen felépített kampány- és propagandafüzér, egyenesen a dicsôséges harmincas-negyvenes évekből mentve. Hozta is az ereményt, mint ahogy már akkor is. "

Hát akkor maradj meg továbbra is ebben a hitedben, és csodálkozz el négy év múlva is, hogy miért nem vevők a választópolgárok az ilyen demagógiára.

MERT a demagógia csak akkor működik, ha annak valós alapja van, ez meg komplett baromság, az sem hiszi el aki tolja vég nélkül, mint te is.
De ha neked ez vígasztaló magyarázat, hát vígasztalódj ezzel :)

Azért előbb-utóbb kacérkodni lenne érdemes a valósággal is, nem gondolod?
De ha nem, hát nem...

leponex 2018.04.14. 09:02:45

@morph on deer:
Jan-Werner Müller hóttkomoly 'elemzéssel' óvott ( még a választás előtt) az orbáni autokrácia veszélyéről, aztán csak kibuggyan belőle a végére az árulkodó önvallomása:

"de empirikusan nézve, fogalmunk sincs, hogy ezek az emberek, akik populista pártokra voksolnak, valójában mit gondolnak."

Kis hazánkban Seres volt az, aki Antall Józsefre visszaemlékezvén emígyen írt:
'Nem értettük meg Antallt, mert nem akartuk megérteni!'

Hát ha nem, akkor nem ...
Most sem.

nepszava.hu/cikk/1157560-a-kormanyzas-populista-muveszete
" A politika az erőforrásokért, az eszmékért és az értékekért folytatott harc. Túl könnyen esünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, az igazság a mi oldalunkon – tágabb értelemben a liberálisokén – áll, s ezért nem kell szóba állnunk a másik oldallal. Ha így teszünk, akkor ott kötünk ki, ahol Hillary Clinton, aki szánalmasnak nevezte Donald Trump híveit. Nem tagadom, hogy sok a rasszizmus a másik oldalon, de empirikusan nézve, fogalmunk sincs, hogy ezek az emberek, akik populista pártokra voksolnak, valójában mit gondolnak. Azt sem feltételezhetjük automatikusan, hogy a pluralizmus ellen vannak. Számos oka lehet a döntéseiknek, s, hogy miért támogatnak egy vezetőt. Nagy hiba őket leírni."

$pi$ 2018.04.14. 09:05:02

@Brendel Mátyás: "az ostoba blogger a műveletlen vidéki parasztokat ajnározza"

Csak megjegyezném, hogy nálad nagyobb parasztot nem nagyon lehet találni ezeken az indexes blogokon.

Gandosz 2018.04.14. 09:43:08

Az értelmesebb emberek megtanulták, hogy baloldali ígérgetőkre soha többet nem szabad szavazni.

HegyiVándor 2018.04.14. 10:01:12

@inreallife: Tetszik amit ideírtál...azt hittem az ellenzék faékegyszerűségű mintafigurája csak a publicisztikusok fejében van. Nem, ilyenek vagytok! Hát gondoljátok csak a felsőbbrendűségeteket, miközben a 2/3-ból legközelebb 4/5 lesz. Mert egyszerűen buta vagy.

easy mango 2018.04.14. 10:27:28

A magyar lakosság kisebbik része választotta a fideszt. Így van meg a kétharmad.
Aki azzal érvvel, hogy a magyarok nagyrésze döntött, annak kéretik átgondolni minden kezdő álláspontját, ahonnan a vitát indítja, mert az alapérveit sem tudja tényekkel igazolni. Így a további okfejtései téves eredményre vezetnek. ( vagy nagyképű, személyeskedő okosság lesz belőle, szemellenzős, gyáva, rendpárti, saját lábvizében tocsogó okoskodás. De azt már megszokhatta minden gondolkodó, felvilágosult olvasó, hogy egy idő után ez lesz a kommentszekcióban...)

easy mango 2018.04.14. 10:31:37

@Gandosz: szavazz olyanra, aki az egyik kezével kicsit ad, a másikkal meg sokkal többet elvesz! És ha ez feltűnik és megjegyzést teszel, akkor a lábával eltapos. Szép jövő...

Billy Hill 2018.04.14. 10:36:28

@Brendel Mátyás: Te zseni! Hol látsz a hsz-ben lmp-t meg momentumot? Azt írtam, hogy elég az őskövületekből, akik népmegváltási kényszerük miatt nem tudnak eltűnni a közéletből.

eßemfaßom meg áll 2018.04.14. 10:44:28

@inreallife: "ha iskolai vegzettseg alapjan menne a valasztas, a 8 alt 1-et er, a szakmunkas 2-t, a foiskola 3-at, egyetem 4-et"

"Mi történik a Holdon ha elengedünk egy ceruzát?"

Egyetemista lány: Lebeg.
Egyetemista fiú: Elrepül. Nem esik le.
Egyetemista lány: Semmi.
Egyetemista fiú2: Lebegni fog.
Egyetemista fiú3: A Holdon? Elkezd lebegni. Illetve... igen.
Egyetemista fiú4: Igazából semmi. Csak úgy ott lesz. Nem fog leesni.
Egyetemista fiú5: A Holdon? A súlytalanság miatt elszáll a levegőbe.

.
.
.
.

vimeo.com/11690875

igen, az egyetemisták olyan okosak, hogy 4x szorzóval kellene szavazniuk.

hotredchili 2018.04.14. 10:46:00

@Jamie72: sok fiatalnak most rossz a kedve, el akar menni...az egyszerinek meg majd akkor lesz rossz a kedve, ha nem jön ugyan a migráncs, de sajna a nyugdíj sem, meg a mentő sem. Addig kell az újbóli repetához jó étvágyat kívánni és lépni, míg nem lesz kötelező fogyasztás:)

eßemfaßom meg áll 2018.04.14. 10:48:39

@ételizésítő: "Tegyük hozzá: csalással."

index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/13/csalasgyanu_valasztas_statisztika/

"A rengeteg összeesküvés-elmélet ellenére a nyilvánosságra került adatok nem utalnak semmiféle szisztematikus választási csalásra. Bár voltak olyan szavazókörök, ahol sok tévedés történt, úgy tűnik, ezekben nincs rendszerszintű torzítás a Fidesz javára. Szinte biztos, hogy ezek nélkül is meglett volna a kétharmad. "

eßemfaßom meg áll 2018.04.14. 10:50:54

@easy mango: "A magyar lakosság kisebbik része választotta a fideszt. Így van meg a kétharmad."

1994.
A magyar lakosság kisebbik része választotta az mszp-szdszt. Így volt meg a majdnem 3/4.

easy mango 2018.04.14. 10:53:24

@eßemfaßom meg áll: 1945 senki nem választotta a nyilasokat mégis Szálasi lett.... mit akartál mondani ‘94-gyel?

eßemfaßom meg áll 2018.04.14. 10:53:34

@Brendel Mátyás: "ott, ahol az egész választókerület városi volt, ott a Fidesz nem kapott 42%-nál többet. "
Ami így is duplája a második helyezett és háromszorosa a bronzérmes támogatóinak.

easy mango 2018.04.14. 10:55:00

@easy mango: 44 bocs, megkövetem magam :)

eßemfaßom meg áll 2018.04.14. 10:55:55

@easy mango: Ha nem érted hát nem érted, nem vagyok gyógypedagógus.

easy mango 2018.04.14. 10:59:41

Van egy nobel-díjas közgazdász -az istenért nem találom a nevét, sajnálom- aki kidolgozott egy választási rendszert ahol első-, második-, és harmadik preferáltat is jelölni kell a lapodon. Így egyértelműen tisztázódik, ha a többség a jelen hatalom leváltását akarja, mert a kormánypárt és a jelöltje pl az első háromban sincs nálad, meg sokaknál. Közvetlenebbül kifejezi a választók akaratát a súlyozott végeredmény.
Mondjuk a kétfordulós választásnak is ilyen balanszírozó szerepe volt. Hova lett?
Ja, és ha már felmerült, a ‘94-es választás is kétfordulós volt, nagyobb parlamenttel.

easy mango 2018.04.14. 11:01:35

@eßemfaßom meg áll: nem értem. Nem kell gyógypedagógusnak lenni, csak pár szóban magyarázd el kérlek, hogy mi köze a ‘94-es választás eredményének egy 24 évvel későbbi tökmás választási rendszerrel lement választáshoz.

eßemfaßom meg áll 2018.04.14. 11:02:10

@Brendel Mátyás: "olyan törpepártokban hiszel, mint az LMP meg a Momentum, akiknek a kétharmadot köszönhetjük?!"

A Fideszen és Jobbikon kívül csak törpepártok vannak, ha nem vetted volna észre.

eßemfaßom meg áll 2018.04.14. 11:10:30

@easy mango: az, hogy az 1994-es tökmásnagyondemokratikusbezzegarégiszépidőkben választási rendszerben ugyanugy a gyöztesmindentvitt mint a fujjorbánistacsunyarosszválasztásirendszerben. Ilyen a vegyes választási rendszer, 1994-ben is az nyert durván a valós támogatottsága (listás eredmény) felett aki vitte az egyéniket és 2010-2014-2018ban is.

easy mango 2018.04.14. 11:28:11

@eßemfaßom meg áll: és ez egyenesen azt jelenti, hogy akkor a 2018-as választási rendszer jó? És arányos? Szerintem ez nem ellenérv arra, hogy kisebbségi támogatottsággal lehessen kétharmados többségben alkotmányos szinten leépíteni a demokráciát. Ez nem, hogy logikai bakugrás az okfejtésedben, hanem egyszerűen irreleváns kérdés a jelen vitában.

easy mango 2018.04.14. 11:30:10

@eßemfaßom meg áll: és feltennék egy kérdést: a magyarok többsége szavazott a fideszre?
(Vigyázat, beugratós, mert eldöntendő kérdés! Igennel, vagy nemmel lehet rá válaszolni csak.)

kvadrillio 2018.04.14. 13:22:08

olvass József Attilát és rájössz, SEMMI NEM VÁLTOZOTT AZÓTA.........A KAPITALIZMUS UGYAN AZ...:o)))))

József Attila -

Szöveggyűjtemény
HAZÁM
1

Az éjjel hazafelé mentem,
éreztem, bársony nesz inog,
a szellőzködő, lágy melegben
tapsikolnak a jázminok,

nagy, álmos dzsungel volt a lelkem
s háltak az uccán. Rám csapott,
amiből eszméltem, nyelvem
származik s táplálkozni fog,

a közösség, amely e részeg
ölbecsaló anyatermészet
férfitársaként él, komor

munkahelyeken káromkodva,
vagy itt töpreng az éj nagy odva
mélyén: a nemzeti nyomor.

2

Ezernyi fajta népbetegség,
szapora csecsemőhalál,
árvaság, korai öregség,
elmebaj, egyke és sivár

bűn, öngyilkosság, lelki restség,
mely, hitetlen, csodára vár,
nem elegendő, hogy kitessék:
föl kéne szabadulni már!

S a hozzáértő dolgozó
nép gyülekezetében
hányni-vetni meg száz bajunk.

Az erőszak bűvöletében
mint bánja sor törvényhozó,
hogy mint pusztul el szép fajunk!

3

A földesúr, akinek sérvig
emeltek tönköt, gabonát,
csákányosokkal puszta tért nyit,
szétveret falut és tanyát.

S a gondra bátor, okos férfit,
ki védte menthetlen honát,
mint állatot terelni értik,
hogy válasszon bölcs honatyát.

Cicáznak a szép csendőrtollak,
mosolyognak és szavatolnak,
megírják, ki lesz a követ,

hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve
magával kötve mint a kéve,
sunyít vagy parancsot követ.

4

Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk.

Szíve szorult, rezgett a lába,
acsargó habon tovatűnt,
emlékezően és okádva,
mint aki borba fojt be bűnt.

Volt, aki úgy vélte, kolomp szól
s társa, ki tudta, ily bolondtól
pénzt eztán se lát a család.

Multunk mind össze van torlódva
s mint szorongó kivándorlókra,
ránk is úgy vár az új világ.

5

A munkásnak nem több a bére,
mint amit maga kicsikart,
levesre telik és kenyérre
s fröccsre, hogy csináljon ricsajt.

Az ország nem kérdi, mivégre
engedik meggyűlni a bajt
s mért nem a munkás védelmére
gyámolítják a gyáripart.

Szövőlány cukros ételekről
álmodik, nem tud kartelekről.
S ha szombaton kezébe nyomják

a pénzt s a büntetést levonják:
kuncog a krajcár: ennyiért
dolgoztál, nem épp semmiért.

6

Retteg a szegénytől a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény.

Nem adna jogot a parasztnak,
ki rág a paraszt kenyerén
s a summás sárgul, mint az asztag,
de követelni nem serény.

Ezer esztendő távolából,
hátán kis batyuval, kilábol
a népségből a nép fia.

Hol lehet altiszt, azt kutatja,
holott a sírt, hol nyugszik atyja,
kellene megbotoznia.

7

S mégis, magyarnak számkivetve,
lelkem sikoltva megriad -
édes Hazám, fogadj szivedbe,
hadd legyek hűséges fiad!

Totyogjon, aki buksi medve
láncon - nekem ezt nem szabad!
Költő vagyok - szólj ügyészedre,
ki ne tépje a tollamat!

Adtál földmívest a tengernek,
adj emberséget az embernek.
Adj magyarságot a magyarnak,

hogy mi ne legyünk német gyarmat.
Hadd írjak szépet, jót - nekem
add meg boldogabb énekem!

1937. május

stim 2018.04.14. 13:24:53

Aki nem az értelmére hallgat hanem ideológiát követ az nem értelmiségi hanem idealista.

Az értelmiség értelmes. Figyeli a környezetét, tájékozódik, elemez, következtetéseket von le. Tud különséget tenni jó és rossz között. Látja, hogy minek mi az eredménye. ISmeri a világ mozgatórugóit, érti az aktuális nagy képet ezért seti, hogy bizonyos folyamatok honnan-hova tartanak.

Mindazok akik magukat értelmiségnek hiszik de ezt a munkát megspórolták nem értelmiségi emberek csak kicsit többet olvastak az átlagnál. De csak kicsit. Úgy foglalkoznak politikával, hogy nem érzékelik a politika mozgatórugóit, törvényszerűségeit.

Az értelmükkel nem fogták fel merre tart a világ, nem értettték meg mik a problémák és mik az eredmények. Mik a feladatok és mi az elvégzett munka. Úgy ragaszkodtak a saját vakságiukhoz mint téves felsőbbrendűségi érzésükhöz.

Ahogy Doku gróf mondta:
Minél nagyobb az önhittség annál nagyobb a bukás.

stim 2018.04.14. 14:19:36

ja, és ezt ízlelgethetik a bevándorláserőltető, véreskezű liberális megmondóemberek az Európa Parlamentben is. A valóság rátok fogja rúgni az ajtót.

kvadrillio 2018.04.14. 15:11:05

:)))...FIDESZ...HEJJJ !...HEJJJ !!!...HEJJJ!!! SEMMI VAGY !!! HEJJJ !...JHEJJJ !!! HEJJJ !.... 2,5 MILLIÓ FELE CIGÁNY ÉS HATÁRON TÚLI !!!!! SEMMI VAGY FIDESZ !!!! BALOLDALRA ÉS EGYÉBRE SOKKAL TÖBBEN SAVAZTAK HEJJJ !...HEJJJ !...HEJJJ !!! :)))))))))

easy mango 2018.04.14. 15:13:18

A liberális demokráciákban magasabb az életszínvonal, hosszabb a várható élettartam, műveltebbek az emberek, több szabadidejük van, könnyebben megvédik magukat, többet utaznak, több nyelven beszélnek, több magaskultúrát fogyasztanak, magasabb a nyugdíj és több világszínvonalú terméket, vagy műalkotást hoznak létre.
A bezárkózó, paternista társadalom elveszíti a reakcióképességét a folyamatosan változó kihívásokkal szemben, így középtávon nem tud prompt válaszokat adni rá.
Nem véletlen, hogy a technikai újítások, vagy a legmagasabb nyugdíjak nem oroszországban vannak, koreában, vagy a törököknél.
És senki nem erölteti a bevándorlást. Ne terelj. Arra a kihívásra meg nem sz a megoldás, hogy teleplakátoljuk az országot százmilliárdért egy 88 éves pasas képével.
A jelenlegi rendszer rossz, akkor is, ha van migráns a láthatáron, akkor is ha nincs. Akkor is ha az ország kisebbik fele retteg a migránsoktól, a másik fele meg értelmes választ és megoldást vár.

kvadrillio 2018.04.14. 15:23:30

EKKORA HÜJJJJJJE NEM LEHET VALAKLI !.....DE.....!!!!! LEHET...
Olyan szintű stresszt és gyászt is átélhetnek az ellenzéki szavazók, mint egy családtag elvesztésekor""" ???????????????????????????????????????????????????? JÉZUSOM !!!! DEHÜJJJJJJE VAGY EMBERKE ! NEM TUDOD MIRŐL BESZÉLSZ !!!

Gleccsertetű 2018.04.14. 16:03:50

Ma is aktuális: “Honfitársaim, magyarok! Ál-liberális undorító férgek és dögkeselyűk lepték el hazánkat, és amíg a liberális férgek belülről rágják édes hazánk nemes testét, addig a liberális dögkeselyűk kívülről tépik, szaggatják az ezer sebből vérző, Trianonban megcsonkított, Párizsban tovább kurtított szerencsétlen nemzetünket – de mi nem engedjük!”

Tehetetlen Dodó 2018.04.14. 16:11:00

@zokogjatok: A "Szegény kis pesti libsi pártaktivista panaszai" versciklusból:

Mondjátok csak, büdöslábú parasztok,
Mért van az, hogy sose miránk szavaztok?

Tehetetlen Dodó 2018.04.14. 16:15:54

@eßemfaßom meg áll:
Dehát akkor természetesen a nép bölcs megfontoltságról és politikai érettségről tett tanúbizonyságot.
Most meg ugye a büdöslábú vidékiek képtelenek voltak felfogni a liberális demokrácia legmagasztosabb eszméit.

zenitó 2018.04.14. 16:55:56

Megint hazudtok újra és újra.
Budapest nem ellenzéki zárvány,mivel Budapesten is a Fidesz győzött hatalmas többséggel.
De ringassátok csak magatokat hamis illúziókba és megint pofára fogtok esni.

5perc 2018.04.14. 17:41:49

Igen, írjuk csak le nagyon sokszor, hogy 51%-nyi szavazat az csúfos bukás és hogy az ellenzék hülye és budapesti buborékban él!

Ne zavarj! Éppen a diktatúrát döntögetem! (törölt) 2018.04.14. 18:45:07

Eddig három választáson, három különböző választási rendszerben, három különböző formációban indultak ezek az emberek.

Mindegyiknek csúfos bukás lett a vége.

Lehet itt beszélni Putyinról, a gyűlöletkampányról, meg a 10 millió buta ember országáról. Biztosan nagyon érdekes konteók állíthatók össze, de nem lenne célszerű lassan belátni, hogy az emberek nem őket akatrják?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.14. 19:10:00

@eßemfaßom meg áll: az MSZP nem az. a kérdés szempontjából ami lényeges, hogy az MSZP még mindig kétszer akkora, mint az LMP. felesleges kötözködnöd.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.14. 19:13:49

@eßemfaßom meg áll: ráadásul a kérdés csak annyi volt, hogy korrelál-e a Fidesz támogatás a végzettséggel, műveltséggel, IQ-val. abból indultunk ki, hogy azért városban átlagban képzettebb emberek élnek, mint vidéken. mire a kolléga felhozta, hogy Debrecenben, és más városokban is vannak okos emberek, mire én felhoztam, hogy de Debrecen, és más vidéki városokban nem volt tiszta városi körzet. tisztán városi körzetek csak Budapesten voltak, és ott a Fidesz jóval rosszabbul is teljesített, és jóval többség alatt van.

csak a hülye nem fogja fel, hogy tényleg a Fidesz szavazóia hülyébbek és műveletlenebbek.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.14. 19:15:29

@Billy Hill: "elég az őskövületekből, akik népmegváltási kényszerük miatt nem tudnak eltűnni a közéletből. "

tehát akkor Karácsony Gergelyt akartad éljenezni?! beszélj már világosan, te majom! kinek kéne eltűnni, és kinek kéne maradni szerinted?!

Hozzászólok 2018.04.14. 20:12:36

@5perc: irjuk. ha attol konnyebben megerted!

Hozzászólok 2018.04.14. 20:15:58

@stim: mar rajuk rugta de nem veszik tudomasul....
ugy csinalnak,mintha tok oke lenne hogy penzt es munkat fektetnek azoknak az embereknek a segitesebe akik kiszoritjak oket a sajat orszagukbol, kukturajukbol.

Hozzászólok 2018.04.14. 20:20:44

@Brendel Mátyás: szallj mar le a magas lorol.
videknek szamit budapest osszes peremvarosa is. ahol aztan tenyleg nem parasztok laknak, hanem azok a gazdag budapestiek akik birtak venni egy csaladi hazat. szemben a 13. es 4. keruleti budapesti ertelmisegiekkel.

de. jobb lenne ezt az iq dolgot ugy ahogy van kihagyni az ervelesbol, egyreszt mert serto, masreszt meg mert azt még nyolc elemivel is meg tudja allapitani valaki hogy jobban el e mint 10 eve.

Billy Hill 2018.04.14. 21:36:32

@Brendel Mátyás: Te egy nagyon érdekes figura vagy, hallod-e! :-) Milyen Gergellyel akartam mit csinálni? Hol olvasod ezeket, amiket számon kérsz? Nyugodj le egy kicsit, és képzeld el, hogy négy év alatt ki tud fejlődni friss, értelmes ellenfele a fidesznek! Nem megy? Pedig az kéne... De tudod mit, kívánok neked még 2022-ben is 10%-os mszp-t meg ugyanekkora DK-t, azok jók lesznek ellenzéknek, minek is új...?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.14. 21:40:07

@Hozzászólok: az, hogy Budapest környékén van egy agglomeráció, nem cáfolja egyetlen állításomat sem. Ha te ezt nem látod, akkor ne gyere nekem az IQ-val, neked 90 alatt van!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.14. 21:43:10

@Billy Hill: már sok ciklus óta nem fejlődött ki semmi, csak törpepárt, te barom! természetesen a Jobbikot nem számítva, mert az nem jön szóba. ha neked igen, akkor nagyobb a baj veled, mint az, hogy csak szimplán hülye vagy.

Hozzászólok 2018.04.14. 22:08:46

@Brendel Mátyás: oooo ha te azt tudnad, nekem mekkora iqm van...

na mindegy mert nem is ez a lenyeg,

mert nem ez méri az embert, jo lenne ha felfognad végre.

Billy Hill 2018.04.15. 04:23:14

@Brendel Mátyás: Nyomjad még, gyeah! :-) Mert mindig az lesz, mint ami volt! Tévéműsort, azonnal!!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.04.15. 08:55:40

@Hozzászólok:

1) X={(x_1,x_2,...,x_n): n \in N, x_i \in {1,2} and \sum_{i=1}^{i=n}x_i=50 }

and

(\forall x \n X and y \in Y) (x \neq y)

|X|=?

ha mondod a megoldást, nyertél egy belépőt a kinek van nagyobb IQ-ja vitára. addig maradjunk annyiban, hogy hozzám képest te egy makimajom vagy.

2) Nálam az IQ is méri az embert. Ha te hülyéket sokra becsülsz, az téged minősít.

3) Abban, hogy kinek van igaza, az érvek mellett az IQ lehet a legjobb mérce minden más kurvára nem számít.

4) Nem mintha bármi más tekintetben bármit is fel tudnál hozni.

Hozzászólok 2018.04.16. 06:33:26

a lenyeget nem ertetted meg, az a kijelentes, hogy a fideszes szavazok kozt tobb a hulye, eleve gáz.
de az indoklasod, hogy ez azert is nyilvanvalo, merthogy videkiek, meg cikisebb.

eleg rossz erzes lehet, hogy mikozben jomagad es a kozvetlen kornyezeted kormanyvalto lazban egett, az emberek jelentos resze maskepp sulyozta a minket korulvevo problemakat, es ertekelte az egyes partok arra kinalt valaszait.

ez van. a masik ember lehulyezese soha nem lehet erv egy ertelmes vitaban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.25. 05:24:59

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
Címkék: politika választás felelősség ellenzék civilek politikai felelősség demokratikus ellenzék taktikai szavazás parlamenti választások Jobbik MSZP Molnár Gyula Róna Péter Párbeszéd Karácsony Gergely Gulyás Márton Közös Ország Mozgalom KOM Lukácsi Katalon koordinált visszalépés értelmiségi véleménybuborék
süti beállítások módosítása