Hirdetés

EXTRA MUROS

Politikai, filozófiai, kulturális abszurdizmus

Facebook

Friss topikok

Mi lesz veled, független online média?

2019.11.25. 19:14 | Mologyec bin Kuzar | 3 komment

merce.jpg

Vészharangot kongat a Szabad Pécs, és a Mérce is vészcsengőt nyomkod, mert nincs pénz. A Mérce irányvonalait eddig meghatározó Jámbor András éppen most jelentette be távozását a híroldal éléről. Pedig nemrég mindkét szerkesztőség "telephelyén" nagy ellenzéki győzelem született önkormányzatilag.

A továbbra is kedvezőtlen médiaszitu, a kivéreztetett független portálok; ugyanakkor az októberi választási fordulat után erőforráshoz jutott rendszerkonform (társ)hatalmi pozícióba került ellenzéki politikai tömb közötti reláció kellemetlen kényszerlépések elé állíthatja az előbbieket. Egyiknek pénze van, de médiája nincs, a másik meg médiaszerűség, csak éppen forrása nincs hozzá. Ugye nem kell merész fantáziálás a lehetséges lépések megjósolásához?

Nem tudom, kinek mennyire tűnt fel, de a választási hadjáratban egyértelmű jelei voltak, hogy az ellenzék is elsajátította a legmocskosabb kampánymódszerek csínját-bínját. És itt nem az ismeretlen forrásokból származó leleplezésekre gondolok, mert azok mögött voltak tények (videók és hanganyagok), hanem azokra a pártpropaganda-oldalakra (Nyugati Fény, Hír Hugó, stb.), amelyek egyértelmű politikai megrendelésre gyártottak e-pamfleteket például Baranyi Krisztina ellen, amikor az egyesült ellenzék nem az ő indulását támogatta. De itt meg lehet említeni azokat a név nélkül jegyzett Facebook-oldalakat is, melyek csupán a választási hadjárat néhány hetében éltek, és sároztak be vélt vagy valós ellenfeleket a megrendelők rövidtávú érdekei szerint,  nem minden oldalt megszólaltatva és főleg nem körültekintően - sine ira et studio - felderítve az ügyek hátterét. Csupán a futószalagszerűen pörgetett megszégyenítőgyári segédmunka volt a céljuk, nem a tisztánlátás elősegítése, ami kicsit több és felelősebb utánajárást igényelt volna.

Mindezek a folyamatok szinergikusan erősítik fel egymást, amelynek végén a független portálok az új önkormányzati erők hiányzó médiafelületévé degradálódhatnak. Ám ha esetleg nem adják fel integritásukat, akkor könnyen a NER és ellenzékének kereszttüzébe kerülhetnek. Jelzésértékű volt, ahogy az új zuglói polgármester a kerületi szmsz-t módosító indítványát nyilvánosságra hozó Átlátszót csípőből rágalmazással vádolta meg, s bár azt mégis visszavonta, de a néhány nappal későbbi parkolási szerződést kritizáló sajtóvisszhangnak már semmilyen következménye nem lett.

Emlékezzünk a két évvel ezelőtt, HírTV-ből kirúgott Kálmán Olgával készített interjúra, amelyben minden gond nélkül vallotta meg, számára alapvetés volt, hogy soha semmikor nem feszegette annak a tulajdonosi körnek a viszonyait, ahonnan pozíciót és fizetést kapott. Fel kéne hát hagyni azzal a naiv szemlélettel, hogy a tulajdonos a médiának csupán egy ártatlan, laikus piaci "láthatatlan keze", aki sosem befolyásolja a mindennapi munkát. Szembe kellene nézni azzal az egyszerű ténnyel, hogy a tulaj személye, színe-szaga, háttere az ELSŐ, és nem az utolsó szempont a függetlenség és szavahihetőség szempontjából.

Intencióul íme egy részlet a már említett K.O.-interjúból (Index, 2017.02.22):

Ha valaki elvállal egy melót egy önkormányzati lapnál, nyilván nem azzal nyit, hogy vezércikkben teregeti ki a polgármester szennyesét. Lehet, csak akkor nem kell ott dolgozni. Vannak bizonyos elvek, szabályok, amiket be kellett tartani. Nekem nem esett le a karikagyűrű az ujjamról, hogy nem közvetítettünk élőben a Pride-ról.

...És ez az ember nemrég jelölt volt a főpolgármesteri címre. Khm...

A bejegyzés trackback címe:

https://extramuros.blog.hu/api/trackback/id/tr2715324362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.26. 03:41:53

Pénzéhesek Jámborék. Kevés a milliós havi bér. Finoman jeleznek ezzel Sorosnak.

Mologyec bin Kuzar 2019.11.26. 09:16:25

@MAXVAL bircaman közíró: Szerintem mindketten tudjuk, hogy ez badarság. Soros lényegében kivonult innen, és már legalább két évtizede alig van hatása. A valamikori alapítványi Soros-pénzek sorsának nagy részéről amúgy pont azt az embert lehetne megkérdezni, aki rendszeres vendége a Hír Tv-nek. Segítek: úgy hívják Horn Gábor.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.26. 10:12:12

@Mologyec bin Kuzar:

Dehogy vonult ki. Ő spse adja fel a régió lezüllesztésére irányuló tervét.
Címkék: Pécs Facebook Budapest Index Zugló Önkormányzati választás Kálmán Olga Mérce Hír TV Jámbor András Baranyi Krisztina Nyugati Fény Demokratikus ellenzék Szabad Pécs Hír Hugó Független média Egyesült ellenzék
süti beállítások módosítása