Hirdetés

EXTRA MUROS

Politikai, filozófiai, kulturális abszurdizmus

Facebook

Friss topikok

Mi lesz veled, független online média?

2019.11.25. 19:14 | Mologyec bin Kuzar | 3 komment

merce.jpg

Vészharangot kongat a Szabad Pécs, és a Mérce is vészcsengőt nyomkod, mert nincs pénz. A Mérce irányvonalait eddig meghatározó Jámbor András éppen most jelentette be távozását a híroldal éléről. Pedig nemrég mindkét szerkesztőség "telephelyén" nagy ellenzéki győzelem született önkormányzatilag.

A továbbra is kedvezőtlen médiaszitu, a kivéreztetett független portálok; ugyanakkor az októberi választási fordulat után erőforráshoz jutott rendszerkonform (társ)hatalmi pozícióba került ellenzéki politikai tömb közötti reláció kellemetlen kényszerlépések elé állíthatja az előbbieket. Egyiknek pénze van, de médiája nincs, a másik meg médiaszerűség, csak éppen forrása nincs hozzá. Ugye nem kell merész fantáziálás a lehetséges lépések megjósolásához?

Nem tudom, kinek mennyire tűnt fel, de a választási hadjáratban egyértelmű jelei voltak, hogy az ellenzék is elsajátította a legmocskosabb kampánymódszerek csínját-bínját. És itt nem az ismeretlen forrásokból származó leleplezésekre gondolok, mert azok mögött voltak tények (videók és hanganyagok), hanem azokra a pártpropaganda-oldalakra (Nyugati Fény, Hír Hugó, stb.), amelyek egyértelmű politikai megrendelésre gyártottak e-pamfleteket például Baranyi Krisztina ellen, amikor az egyesült ellenzék nem az ő indulását támogatta. De itt meg lehet említeni azokat a név nélkül jegyzett Facebook-oldalakat is, melyek csupán a választási hadjárat néhány hetében éltek, és sároztak be vélt vagy valós ellenfeleket a megrendelők rövidtávú érdekei szerint,  nem minden oldalt megszólaltatva és főleg nem körültekintően - sine ira et studio - felderítve az ügyek hátterét. Csupán a futószalagszerűen pörgetett megszégyenítőgyári segédmunka volt a céljuk, nem a tisztánlátás elősegítése, ami kicsit több és felelősebb utánajárást igényelt volna.

Mindezek a folyamatok szinergikusan erősítik fel egymást, amelynek végén a független portálok az új önkormányzati erők hiányzó médiafelületévé degradálódhatnak. Ám ha esetleg nem adják fel integritásukat, akkor könnyen a NER és ellenzékének kereszttüzébe kerülhetnek. Jelzésértékű volt, ahogy az új zuglói polgármester a kerületi szmsz-t módosító indítványát nyilvánosságra hozó Átlátszót csípőből rágalmazással vádolta meg, s bár azt mégis visszavonta, de a néhány nappal későbbi parkolási szerződést kritizáló sajtóvisszhangnak már semmilyen következménye nem lett.

Emlékezzünk a két évvel ezelőtt, HírTV-ből kirúgott Kálmán Olgával készített interjúra, amelyben minden gond nélkül vallotta meg, számára alapvetés volt, hogy soha semmikor nem feszegette annak a tulajdonosi körnek a viszonyait, ahonnan pozíciót és fizetést kapott. Fel kéne hát hagyni azzal a naiv szemlélettel, hogy a tulajdonos a médiának csupán egy ártatlan, laikus piaci "láthatatlan keze", aki sosem befolyásolja a mindennapi munkát. Szembe kellene nézni azzal az egyszerű ténnyel, hogy a tulaj személye, színe-szaga, háttere az ELSŐ, és nem az utolsó szempont a függetlenség és szavahihetőség szempontjából.

Intencióul íme egy részlet a már említett K.O.-interjúból (Index, 2017.02.22):

Ha valaki elvállal egy melót egy önkormányzati lapnál, nyilván nem azzal nyit, hogy vezércikkben teregeti ki a polgármester szennyesét. Lehet, csak akkor nem kell ott dolgozni. Vannak bizonyos elvek, szabályok, amiket be kellett tartani. Nekem nem esett le a karikagyűrű az ujjamról, hogy nem közvetítettünk élőben a Pride-ról.

...És ez az ember nemrég jelölt volt a főpolgármesteri címre. Khm...

A bejegyzés trackback címe:

https://extramuros.blog.hu/api/trackback/id/tr4815324362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.26. 03:41:53

Pénzéhesek Jámborék. Kevés a milliós havi bér. Finoman jeleznek ezzel Sorosnak.

Mologyec bin Kuzar 2019.11.26. 09:16:25

@MAXVAL bircaman közíró: Szerintem mindketten tudjuk, hogy ez badarság. Soros lényegében kivonult innen, és már legalább két évtizede alig van hatása. A valamikori alapítványi Soros-pénzek sorsának nagy részéről amúgy pont azt az embert lehetne megkérdezni, aki rendszeres vendége a Hír Tv-nek. Segítek: úgy hívják Horn Gábor.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.26. 10:12:12

@Mologyec bin Kuzar:

Dehogy vonult ki. Ő spse adja fel a régió lezüllesztésére irányuló tervét.
Címkék: Pécs Facebook Budapest Index Zugló Önkormányzati választás Kálmán Olga Mérce Hír TV Jámbor András Baranyi Krisztina Nyugati Fény Demokratikus ellenzék Szabad Pécs Hír Hugó Független média Egyesült ellenzék