Hirdetés

EXTRA MUROS

Politikai, filozófiai, kulturális abszurdizmus

Facebook

Friss topikok

Így fog kinézni a szavazólap 2022-ben

2021.07.07. 22:13 | Mologyec bin Kuzar | 3 komment

Címkék: választás Fidesz emoji emojis konzultáció emojis plakátok

A rendszerkritikus felkérdezés kilátástalansága (Partizán-drámakritika)

2021.02.19. 15:27 | Mologyec bin Kuzar | 4 komment

twinpeaks_partizan.jpg

(Forrás: Grantland és BDPST24)

Bizonyára sokan érzik úgy, hogy túl rövid az élet háromórás podcastok vagy egyórás videók végigbambulásához. Számukra alábbiakban rendelkezésre bocsátunk egy Partizános villáminterjús válogatást az érettségire készülőnek szánt „klasszikusok röviden” mintájára. A műsorvezető eredeti szakmájára tekintettel igyekeztünk stilizált színműre fazonírozni a dolgot.

Munkacím: Godot megérkezése Twin Peaks-be

A szín pasztell pink neonfénnyel bevilágított, kontúrjait vesztett blur-ös swedenborgi tér. Hangulatilag misztikus peep show-ra emlékeztet, illetve a Sziget fesztivál Magic Mirror színpadára chillout afterparty idején. A dobozszerű színt háromfelől Lynch-et idéző sejtelmes függönyszerű hullámos kulissza zárja le. Előtérben puritán berendezés: két szék, mellettük kisasztal, kiasasztalon pohár, pohárban frissítő, frissítőben szabadon lebegő buborék.

Kétoldalt nyílik a kulisszafal. Egyik résen G. MARCI lép be, míg ellenkező irányból a „másik világból” jött kis GNÓM. Leülnek. Jó darabig merev arccal nézik egymást. A torz lény megszólal a maga különös fordított artikulációjában, mintha a kiejtett szavakat szájüregébe szívná vissza.

‒ GNÓM: Nyilván nem érted, mi ez az egész.

‒ G. MARCI: Nem.

‒ GNÓM: Elméd szobaszínházában ücsörgünk. Én a testet öltött intuíciód vagyok. Azért jöttem, hogy megbízzalak egy fontos küldetéssel.

‒ G. MARCI: Mi volna az?

‒ GNÓM: A magyar demokratikus közélet halott. Bestiálisan meggyilkolták. Mindenki egy tettesre gyanakszik, pedig sokan voltak. Legalább annyian, ahányan Caesar testébe mártották tőrüket. Tudjuk kik lehettek, mégis neked kell az összes kilétéről fellebbentened a fátylat.

‒ G. MARCI: Hogyan?

‒ GNÓM: Két segítséget adok. Az egyik egy mindenki elől rejtett információ: a Twin Peaks amerikai televíziós premiere napra pontosan egybeesett az első magyarországi szabad országgyűlési választás második fordulójával. A harmadik magyar köztársaság épületének tartócövekei az immoralitás bűzlő ősmocsarába lettek leverve, Lars von Trier Birodalom gyógyintézetének szilárdnak látszó alapjaihoz hasonlóan.

‒ G. MARCI: Mi a másik?

‒ GNÓM: Egy kifinomult módszertani segédeszköz. Felderítőmunkádhoz használd a progresszió dekonstrukciós vasdorongját. Az lebegjen a szemed előtt, hogy a pokolba vezető út is jóindulattal van kikövezve. De akkor miért vezet oda? Véletlenül? Dehogy.

‒ G. MARCI: Mit kell csinálnom?

‒ GNÓM: A magyar sajtóból unásig ismert „mi a titka” típusú sztárcsevejt. A bulvárinterjús szituáció alkalmas arra, hogy a bűnösök ne fogjanak gyanút.

‒ G. MARCI: Nem túl átlátszó trükk?

‒ GNÓM: Ne aggódj. Évtizedekkel korábbi történetek hőseit kockázat nélkül szembesítheted rossz döntéseikkel. Rég felfalták léthazugságaik édeni almáit. Meglátod, egyenesen imádni fogják, amikor zamatát felidézed nekik.

‒ G. MARCI: Félek.

‒ GNÓM: Nyugi, elpróbáljuk. Én felveszem a magyar közélet legkülönbözőbb ásatag figuráinak alakját, és te igyekszel ajkad egyetlen forradalmi kérdésével spirituálisan megsemmisíteni. Jó?

‒ G. MARCI: Kezdjük!

(A GNÓM Vágó István alakját ölti magára.)

‒ G. MARCI: Mit gondolsz arról, hogy azok a cégek, amelyeknek reklámarca voltál, tisztességtelen üzleti tevékenységet folytattak?

‒ GNÓM (a kvízprofesszor képében): Mire ezek kiderültek, lejárt a szerződésem.

(A GNÓM Kajdi Csabává alakul át.)

‒ G. MARCI: Nem gondolod azt, hogy a modellügynökségek anorexiás női roncsokat kitermelő húspiacok?

‒ GNÓM (Kajdi „Cyla” képében): Tehetek én arról, hogy erre van fizetőképes vásárlóközönség?

(A GNÓM Csintalan Sándor testében jelenik meg.)

‒ G. MARCI: Lehet, hogy te voltál a rendszerváltás maffiapolitikusainak borzasfejű ártatlan kisfiúja, aki mindenbe kicsit belelátott, mégis jó képet vágott hozzá?

‒ GNÓM (Csintalan képében): Lehet, de szarok rá!

(A GNÓM Gáspár Győzővé válik.)

‒ G. MARCI: Nem szégyelled magad azért, hogy cigány showmanként negatív sztereotípiákat ragasztottál saját népcsoportodra, ráadásul rossz viselkedési mintát adtál a nálad szegényebb romáknak?

‒ GNÓM (Győzike képében): Biztos lenézel ezért és butának tartasz, de azt értsed meg, hogy sohasem cigányként néztem magamra.

(A GNÓM varázsütésre Gajdics Ottó lesz)

‒ G. MARCI: Elismered abban játszott szerepedet, hogy a fideszes rajongótábor lassan ölni tudna Orbánért?

‒ GNÓM (Gajdics képében): Ha megpróbálnék ellenszegülni, jogos igazságérzetüktől hajtva engem is kinyírnának.

(A GNÓM Simor Andrássá formálódik)

‒ G. MARCI: Korábbi jegybankelnökként nem tartja felelősnek magát a magas alapkamat fenntartásáért, ami vonzóvá tette a devizahiteleket?

‒ GNÓM (Simor képében): Magas kamat? Vonzó hitel? Mihez képest? Minden relatív.

(A GNÓM Schiffer András-hasonmás lesz.)

‒ G. MARCI: A rendszerváltás környékén valahogy mindig olyan szerveződésekben találtad magad, amelyekben ott volt Bajnai, Gyurcsány, de még akár Szilvásy György is, mégsem tekerted ki a nyakukat. Hogy van ez?

‒ GNÓM (Schiffer képében): Középiskolás voltam, ők meg egyetemisták.

(A GNÓM Verebes Istvánt személyesíti meg.)

‒ G. MARCI: Kádár alatt kabaré-konferanszban dicsérted Kádárt, akit utána megtagadtál. Orbán idején viccelve gyaláztad a rendszert, miközben az őt követő hatalmasok stiklijeire nem volt szemed. Elmondhatjuk rólad, hogy kapitális mintapéldánya vagy a posztkádári művészértelmiség váteszi vakságának?

‒ GNÓM (Verebes képében): Ha tényleg kapitális ‒ el.

(A GNÓM Gulyás Márton alakját veszi fel.)

‒ G. MARCI: Nem tartod alantas gegnek, hogy saját magammal akarsz szembesíteni?

‒ GNÓM (Gulyás képében): De. (Visszaalakulva folytatja) Látod, működik a dolog. Most csináld meg ugyanezt három órában mindegyik karakterrel.

(Függöny)

 Utóirat:
Természetesen nem Gulyás Marciban vagy a vendégeiben van a "hiba", hanem valahol mélyebben van a kutya elásva.  A rendszerkritika egyénekre szabott, finomra hangolt, nagyon udvariasan felvezetett szembesítő kérdéseinek többsége simán lepereg a legtöbb interjúalanyról. Vannak ugyan a  háromórás maraton során nagy nehezen kipréselt őszinte mondatok, de átfogóbb jellegű gondolatébresztő reflexiók alig hangzanak el. Talán a Schifferrel készült beszélgetés jelent kivételt - nem véletlenül sikerült belőle két részes videóanyagot kihozni. 

Címkék: podcast rendszerváltás rendszerkritika médiakritika sztárinterjú Gulyás Márton Twin Peaks Partizán Progresszív rendszerkritika

Szemétség volt elvenni a Klubrádió frekvenciáját!

2021.02.15. 08:53 | Mologyec bin Kuzar | 36 komment

petofi_maszk.jpg

És most jöjjön egy zárójeles megjegyzés.:

(Annak dacára szemétség, hogy a Klubrádió alapjáraton nem volt független, nem volt baloldali, nem volt kiegyensúlyozott, és nem volt ennek a rendszernek és a korábbi kiszolgáltatottainak hang[adó]ja. Az utóbbi pár évben nyomokban voltak már szabályt erősítő kivételes műsorai, mert velük próbálták a hibrid kereskedelmi-közösségi-közszolgálati arculatukon felvarrni a ráncot. De amúgy elsődleges funkciója szerint a Klubrádió a hivatalos ellenzék pártjainak [azon belül is az MSZP/P-DK-konglomerátumnak] és holdudvarának rendszeres megszólalási platformja.

Ennek a rádiónak az adottságait, hangvételét, belterjességét egyrészt a rendszerváltás utáni médiaháború és a nyomában felizzó népi-urbánus ellentét határozta meg. Másrészt a rogyadozó szocializmus állami adóiból átörökített monopolhelyzet és multifunkciós szerep, amely a "váron belüli" pluralizmus jegyében a 80-as évektől igyekezett kielégíteni a népfelvilágosítás mellett, a "Szabó családon" felnőtt generációk populáris szórakoztatásának igényeit.

A Klubrádió egy visszajáró szelleme a rádiózás ötven évvel ezelőtti aranykorának. Válságtermék, melyet paradox módon a kereskedelmi és a regnáló állami médiasivatag tart életben. Ahogy a kubai oldtimer kocsikat, úgy a Klubrádiót sincs mire lecserélni - ezért marad forgalomban. Egy olyan posztszocialista adó, ami a piac mellett teszi le a voksot, azt hirdeti 0-24 órában, miközben műsorainak egy része közszolgálat, másik része értelmiségi rétegműsor és budapesti kulturális ajánló, a harmadik része [amire a neve is utal] kisnyugdíjas - "boomer" - közösségi magazin. Éppenséggel nem annyira passzolnak össze egy kereskedelmi profilba. Az állami (!) hirdetések elmaradása óta nem is abból élnek, hanem közösségi finanszírozásból, ami ugyebár nem piaci modell, hanem önkéntes alapon beszedett előfizetési díj. A tehetősebbek tartják el a szegények konformista liberális rádióját. Kis magyar kényszer szülte nonszensz. Paternalista makettkapitalizmus.

[Személyes kedvencem volt az "Addig jó, míg Kádár él" c. interaktív fórum lassú kudarcba fulladása. Sajnáltam szegény cinikus ex-szamizdatos Pálinkás Szűcs Róbertet! Az ántivilág kollektív kinevetésének koncepciójával egyre kevésbé azonosuló hallgatói, ifjúkoruk negatív beállítása helyett, nosztalgikus élménybeszámolókkal bombázták a nyomorult műsorvezetőt. A ronda diktatúra andalító emlékeinek tulipántos ládája nyílott fel minden vasárnap este, amikor az ég a diafilmekről visszatükröződő bársonykékjén ragyogott, a fű pedig békebelien idegnyugtatón zöldellett, s a távolból hívogatóan szólt a fülbemászó rock&roll.

Az anakronizmus jelei ütköztek ki a konzilib spiritiszta szeánszokon. Közülük a "BBC History" szerkesztőségi stúdióbeszélgetései vitték a prímet, ahol röpködtek a Churchill- és Brzezinski-idézetek, hozzá a fél évszázada meghaladott világpolitikai képletek felidézésével.

Az utolsó hagyományos sugárzási héten olyasmik hangzottak el a "Bonyolult dolgok" c. társadalomtudományi műsorukban, hogy a rádiózás "városi műfaj", ami inkább annak "szabad levegőjében" érzi jól magát, de a "kisközösségek kevésbé szabad légkörében" nem annyira. Ugyanott a frekvencia megtartásának reményeinél, az ellenfél szemszögéből azt latolgatták, hogy talán megmaradhatnak villogtatni való "díszellenzéki" alibicsatornaként a hatalom számára.

Ahogy kincstári optimizmust magukra erőltetve beszélnek az internetről - mint valami beláthatatlan strukturálatlan térségről, a korlátlan lehetőségek földjéről, ami felfedezésre vár és mindenki szabadon mozog benne - épp mostanság, az algoritmusok és netcenzúrák elburjánzása idején válik meghaladott vízióvá]

De hát itt nincs "rendes" kapitalizmus, csak egy korrupt félperifériás verzió, ami folyamatosan kínálja tálcán a hazai médiaértelmiségnek az egymásba csúszó térérzetek rendszerszemléleti Klein-palackjait. Faramuci módon ezért él meg benne egy virtigli kapitalista rádió.)

Mindennek ellenére szemétség az, ami velük történt.

Címkék: liberális sajtószabadság konzervatívizmus médiaháború félperiféria boomer MSZP DK közösségi finanszírozás Klubrádió Kádár-korszak Párbeszéd BBC History posztszocializmus népi-urbánus Médiahatóság Frekvencia médiahelyzet Addig jó míg Kádár él alvadt struktúrák Rádiófrekvencia piacfundamentalizmus félperifériás kapitalizmus Pálinkás Szűcs Róbert médiamonopólium díszellenzék

A lebukás banalitása (Müller Cecília védelmében)

2021.02.10. 00:47 | Mologyec bin Kuzar | 2 komment

Attól tartok, hogy Müller Cecília járványügyi információk visszatartására vonatkozó instrukciós levele - melyet Hadházynak is cc-zett - alig leplez le valamit. Inszinuációra sem nagyon alkalmas.

A dologról eszembe jutott, amikor egyszer pihenten azon agyaltunk, mi került volna bele A Tavasz Tizenhét Pillanata utolsó utáni részébe. Egy ismerősöm azt adta be, hogy a film forgatókönyvében tuti szerepelt a folytatás, mert a sorozat látványosan hevenyészett véget kapott. Arról is meg volt győződve, hogy nem engedélyezték a leforgatását, vagy ha mégis, akkor az anyag dobozban maradt. De mi szerepelhetett benne? Mi sem egyszerűbb ennél! A lelepleződés banalitása.

És hogyan? Hát imigyen:

Stirlitz visszatér Berlinbe, ahol mindenki kantáros tiroli gatyába átöltözve gőzerővel pakolászik és semmisít meg kompromittáló iratokat. Megvetően körülnéz és fekete egyenruhájában bevonul az irodájába. Higgadtan rágyújt, tölt magának egy stampedli konyakot, majd írni kezd. Pár másodperc múlva Müller kopogás nélkül bőszen becsörtet hozzá.

- Hallatlan! - förmed rá Stirlitzre. - Mindenki zokszó nélkül készül az evakuációra, magának meg van pofája visszajönni homályos célú svájci kiruccanásáról? Tudjuk, hogy ki áll az orosz zongoristanő eltűnése mögött. Mindig is nagy tisztelettel voltam ön iránt, de azért ez már kicsit sok. Minden maga ellen szól. Nincs kibúvó. Most végleg a markomba került!

- Igaza van, Gruppenführer - válaszolja egykedvűen Strirlitz. - Erre az alkalomra készülve, megírtam egy bizalmas feljegyzést az SS birodalmi vezetőnek. Bizonyára érdekli.

- Olvassa!

- "Reichsführer! Minden erőmmel meg akartam akadályozni a Birodalom felső köreinek különbékére tett titkos kísérletét. Az a cél vezérelt, hogy a bolsevizmus elleni küzdelem a lehető legtovább kitartson. A siker érdekében kénytelen voltam együttműködni a szovjet elhárítással. Ezúton kérem, hogy fosszanak meg minden rangomtól és haladéktalanul küldjenek az orosz frontra, mert csak vérrel tudom jóvátenni gyalázatos árulásomat. Nemzetiszocialista üdvözlettel: Stirlitz - egy becstelen hazafi."

Müller arca felderül, megenyhülve mondja: -Szó sem lehet róla. Magára most itt van szükség!

Az iratot zsebre vágja. Azon morfondírozik, kit kivel zsaroljon meg vele. Minden kombinációt lefuttat. Himmlert Hitler ellenében? Hitlert Roosevelt ellenében? Rooseveltet Sztálin ellenében? Vagy esetleg Sztálint... - na jó, azért ne essünk túlzásba. Végül dűlőre jut:

- Stirlitz! Maga nem megy sehova! Itt várja be szovjet barátait, és elmondja nekik, hogy a derék öreg gestapós Müller mindig is szerette a jó orosz kisüsti vodkát.

Ennyiről szól mindenki Cilijének üzenete.

Címkék: NER Müller Hadházy Ákos Stirlitz COVID Müller Cecília adatvisszatartás járványügyi statisztika A Tavasz Tizenhét Pillanata

In memoriam a német őr (Örkény után szabadon)

2021.02.10. 00:25 | Mologyec bin Kuzar | Szólj hozzá!

76de153f49d61ed2a11b9cfa4fe0f376.jpg
(Kép forrása)

- Tudja, igen érdekes maguknál a demokrácia működése - mondta a német őr, aki nagyon szeretett magyarázni az alárendeltjeinek.

- Mire tetszik utalni? - érdeklődött dr. K. H. G. az ásó nyelét méregetve.

- Török Márk ist ihnen unbekannt? - faggatózott a német őr, miközben a vesepecsenyét a friss lódögből kivágta.

- Ki volt az? - kérdezte dr. K. H. G., és nekilátott a gödörásásnak.

- Egy híres szegedi diákvezér. Mindössze tizennégy éve funkcionárius. Tavaly óta már csak az EHÖK felügyelő bizottsági elnöke. És például Palkovics Imre és Mészáros Melinda?

- Kik ezek?

- Szakszervezeti vezetők. Egyikük 1991 óta. A rabszolgatörvény után is pozícióban maradtak - mondta a német őr. - Parragh László nevét sem ismeri?

- De ismerem - mondta dr. K. H. G.

- Ő csupán húsz éve van az iparkamara élén. És Gyurcsányt, aki úgy elnöke a legnagyobb ellenzéki pártnak, hogy még sosem volt ellenjelölt a tisztújításon?

- Őt is - mondta dr. K. H. G., és paprikavörös lett, és egy erőteljes lendülettel ásójával tarkón vágta a német őrt.

Címkék: demokrácia szakszervezet nomenklatúra Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció Parragh László Örkény István NER Szegedi Tudományegyetem EHÖK Török Márk Iparkamara Palkovics Imre bebetonozott pozíciók alvadt struktúrák dr. K. H. G. vezérlevűség demokratikus centralizmus

A készülő Lex Facebook elé

2021.01.27. 22:31 | Mologyec bin Kuzar | 42 komment

mark-zuckerberg-facebook-torveny-magyarorszag-1200x799.jpg(Kép: Contextus)

Varga Judit hamarosan benyújtja a parlamentben az ún. social media megregulázására szolgáló törvényjavaslatát. Örülhetnek azok, akik Trump kitiltása miatt hullattak krokodilkönnyeket. Lám, most majd jól megkapja a gonosz Facebook a magáét.

A birodalomnak visszavágnak. �

Azért annyira nem kell elsietni a helyzetértékelést, hogy a kis, jelentéktelen magyar igazságügyminiszter gyenge Dávidként készül Lex Facebook-kavicsával leparittyázni az óriási Zuckerberg-Góliátot. Nyilvánvalóan első körben nem a nagy techcégek magyar piaci pozíciói kerülnek veszélybe, de az sem várható, hogy hidegen hagyja őket, amikor egy hírhedten renitens, Putyin- és Kína-barát (egyelőre még) EU-tagállam alkuajánlatot tesz le elibük.
Nem Zuckerberg, hanem mi, mezei felhasználók leszünk az alku tárgyai. Könnyen lehet, hogy amit az egészből látunk - a most készülő salátatörvény - csak felszínes zsarolási potenciál lesz a háttérben folyó különalkuhoz, és nem is mindenben egyezik meg a színfalak mögött átadott ajánlattal.

Érünk mi annyit a Facebooknak, hogy harcoljon a jogainkért? Ez itt a kérdés.

A nemzeti kormányok egyre több beleszólást szeretnének nyerni a politikai marketinghez kapcsolódó moderáció gyakorlásába. Ez lehet "kisebb" mértékű, amikor csak egyedileg, külön megkeresésre néhány nekik érzékeny témában szolgálják ki őket, de odáig is fajulhat, hogy az adott országhoz köthető politikai tartalmak feletti rendszeres beavatkozásra és megfigyelésre kérnek jogosultságot. És ráadásul mindez remek előkészítése a techcégek készülő feldarabolási terveinek.

Változóban a nemzetközi politikai légkör a Facebook körül. Merkel, és egy sor más vezető is megszólalt Trump kitiltása után. A magyar kormány szinergiákat fog keresni a techcégek elleni fellépéséhez, és egyébként az eddigi - korábban szintén elsőre lehetetlennek látszó - kampányaik mintázata is úgy nézett ki, hogy Orbán volt a faltörő kos, aki talált maga mögé felsorakozó reprezentatív érdekhálózatokat. Tulajdonképpen erről szól egész eddigi pályafutása a korai Fidesztől kezdve. Abban a felállásban is ő volt a falaknak feszülő bevállalós frontember, amíg a Molnár Péterek és Fodor Gáborok, meg hasonló elvontabb pártértelmiségiek a háttérben finomkodtak. Ebben az egyben totál konzekvens taktikát követ, csak időközben az egykori pajtásokat is sikerült bikaként felöklelnie. (O1G! - vakkantja bele a magányos űrbe egy másik régi kebelbarát.)

Nem kell hozzá különösebben elvetemült fantáziálás ahhoz, hogy az ellenzéki felvetéseket a techcégek melletti lobbista érvként fogja kezelni a kormányoldal. Ebbe a zsákba akkor is belefuttatják őket, ha maguktól nem szeretnének belefutni. Ha pedig ők is együtt bégetve nyomatják tovább a cenzúravádat, annál könnyebb lesz azt a nemzeti érdekek vs. idegen techcégek tematika köré szervezni. Lényegében a saját hozzájárulásukkal fogják gleichschaltolni az online közösségi médiaterüket.

Az időzítés a lehető legtökéletesebb: sehol nem vagyunk a járványhelyzet miatt bevezetett rendkívüli állapot felfüggesztésétől, viszont bőven elegendő idő van a jövő évi választásokig. És mint tudjuk, a választási manipuláció a lehető legtöbb eszköz bevetésével történik, a kampányfinanszírozástól (ehhez most ürítik ki az ellenzéki önkormányzati Hinterland kasszáit) és megjelenési esélyegyenlőtlenségektől kezdve, a krumpliosztáson át az ellenfelek elleni lejáratómédiáig és feketemarketingekig, meg a hirtelen leálló adatszolgáltatásig és kozmetikázott jegyzőkönyvekig. Ugyanakkor a 2019-as önkori választás teszt-tanulsága az volt, hogy a techcégek felületeit is érdemes bevonni, mert azokon az ellenzéki feketemarketing (a Puch-közeli EzaLényeg-hálózat) akkor eredményes volt.

Mert a valódi tét nem a Facebook megzabolázása, hanem a 2022-es kampány online térben zajló kontrollja.

Címkék: moderáció netsemlegesség social media Facebook Zuckerberg Trump kitiltási botrány Varga Judit techcégek 2022-es választás feketemarketing

Covid-Cyberpunk (humoreszk)

2021.01.25. 18:57 | Mologyec bin Kuzar | 4 komment

788845.jpg

Kemény és tragikomikus február, vagy inkább március elé nézünk.

A kocsmárosok kezdenek besokallni. Jön a jó idő, egyre tovább van világos, és az emberek mennének ki a szabadba. Az hülyeség, hogy elvitelre lehet piát kiadni, mert szembemegy a vendéglátóipar lényegével. Mi a túrónak vegyek négyszeres-ötszörös áron sört, kávét, Traubit, ha ugyanazt negyed-ötödannyiért megvehetem a boltban? Ha viszont az elvitelrét úgy értelmezem, ahogy nemrég a Madách téren tették, akkor az már-már felér egy tiltások elleni spontán tömegdemonstrációval.

Aztán itt van a vakcinamizéria. Gulyás Gergely főkommunikátor volt szíves bejelenteni, hogy akit beoltottak, az mehet szabadon ki este nyolc után az üres városba. Nos, ha megteremtjük a keresletet, azt ugyebár szorosan követi a kínálat kialakulása. Ha egyre többen közlekednek szabadon, akkor nekik logikusan majd szabad kocsmába, moziba, színházba, könyvtárba, uszodába, múzeumba, erdőbe, horgásztóra, remete Szent Antal látomásteli barlangjába és a földi pokol összes egyéb bugyrába kijárni. És ezt nyilván az oltatlanságra kárhozottak majd megtört szívvel nyugtázzák homályos zugaik ablakán kilesve. Ők erről csak álmodozhatnak, hiszen több százezres bírságot kockáztatnak, amennyiben fennakadnak egy razzián, és oltási bizonyítvány hiányában nyilván a csapos is elkergeti őket. Márpedig ezzel a napi 3 uszkve 5 ezer oltási sebességgel jó darabig kettévágjuk szabadságjogok gyakorlása mentén a társadalmat. Arra nem is térnék ki, hogy ha a szérumok kevesebb ideig adnak védelmet, amíg az átoltást végrehajtják: az utolsó ember után lehet elölről kezdeni az egészet. Perpetuum mobile megy körbe a fecskendőtű újra és újra, akár egy menő heroinbarlangban.

Az külön érdekesség lesz, ha csak a hazai oltottságot ismerik el derék hatóságaink, ahogy azt a tesztelési hajcihőnél megtették vala. A külföldön lébecoló hazánk üldözöttjei majd kénytelenek lesznek a szuper faszántos Pfizer-vakcinával a testükben bevállalni egy jó kis hazai kínai inaktivált vírusos szérumot. Egyébként ez remek viviszekciós labor lesz. Remélem lehet fogadni majd arra a Tippmixen, hogy melyik vakcina az erősebb. Egyébként az is érdekes lesz, ha kiderül, hogy az egyik fajta oltással rendelkező még simán továbbad fertőzést (vannak erre utaló jelek), míg a másik nem. Így szép lassan felépítünk magunknak egy virológiai társadalmi hierarchiát.

Korábban arról volt szó, hogy a polgár szabadon dönthet arról, mit fecskendeznek belé. Az egymásnak ellentmondó hírek alapján ez a vakremény is elúszni látszik. Majd akkor a magánegészségügy nem kis pénzért esetleg oltogatja a liberális középosztályt a nyugati vakcinával, míg a csóró proletariátus "occsóért" kapja a keleti szérumot. Milyen szép is ez. Végre praxis szintjén nyer értelmet az illiberalizmus.

Magyarország egy rohadtul tökéletes cyberpunk Hollywood.

Címkék: cyberpunk abszurd vakcina járvány pandémia kijárási tilalom Gulyás Gergely illiberalizmus koronavírus Covid-19 oltakozás oltási igazolvány

Időutazás

2020.08.17. 20:44 | Mologyec bin Kuzar | Szólj hozzá!

Mit látunk a képen?

A. A Hazafias Népfront titkársága elfogadja az 1971-es országgyűlési választás jelölőlistáit.

B. A SZOT központi lapja, a Népakarat 1958 februári ünnepi szerkesztőségi ülése, melyen döntést hoznak az újság nevének Népszavára történő visszaváltoztatásáról.

C. Az NDK ifjúsági szervezetének, az FDJ-nak testvéri delegációját fogadja a KISZ vezetősége az 1973-as kelet-berlini VIT programjainak összeállítása céljából.

D. 2020-ban megint összeül egy összellenzéki csúcsszervezet ELEGY néven az Orbán-rendszer leváltásának előkészítésére.

(Kép forrása: az ELEGY Facebook-oldala)

Címkék: Magyar György ELEGY Ellenzéki Együttműködés alvadó kádári struktúrák

Recept közös ellenzéki jelöltállításra (paródia)

2020.08.14. 19:26 | Mologyec bin Kuzar | Szólj hozzá!

jobbik.jpg

(Kép forrása: Bíró László - az MSZP-Párbeszéd, LMP, DK, Momentum, Jobbik B-A-Z megye 6. oevk-i közös jelöltjének - Facebook oldala)

-----------------

- Náci fiam!

- Dékás Béla bátyám? De rég láttuk errefelé, ahova a madár se jár gyalog.

- Igen. Nem jöttem volna, ha nem muszáj, hisz' tudod. El kéne dönteni, kit indítunk itt nálatok Ordas-Aranyos megye 5 vk-ban.

- Hát ugye többségében derék, maradi ízlésű, konzervatív jobboldaliak laknak a körzetben. Ezek nem fognak leszavazni, sem Vörös Ödönre, se Zöld Jolánra, se Magentha Lillára, de még arra a jóképű Húsvéti Szilveszterre se. És sajnos, Bélám, rátok se.

- Tudom. Nektek van jelöltetek?

- Hagyományosan Faskó Jancsit szoktuk indítani váltakozó sikerrel.

- Rendben Kezdjétek lassan felkészíteni, besajtózni...

- A többiek mit szólnak hozzá? Azok a Magenthások nagyon akarják tolni a saját emberüket. Dehát, Béuskám, ki ne tudná, ha nem ti, hogy libernyák itt sose nyerne.

- Majd mi intézzük a Magentháékat, a Vörösék a Pártbeszédet.

- Az Elempéket ki fogja?

- Azt ti, Nácikám, elvégre rátok hallgatnak leginkább.

- Nem lesz egyszerű, de egy próbát megér. Akkor szóljunk a Magyar Gyuri bácsinak, Lukácsi Katikáéknak, meg a többi civil értelmiségi lelkeséknek, hogy nem kell előválasztásosdi?

- Leszervezzük azt is. Ti csak foglalkozzatok a magatok dolgával itt helyben, Ignác fiam. Milyen szlogenekkel indultok? Vannak témái az embereteknek?

- Persze. Almalopás, zöldszüret, illegális áramvételezés, kivilágítatlan biciklivel közlekedő fatolvajok - ilyesmik.

- Kicsit cigányellenes élűnek hallatszanak így elsőre.

- Ez csak azért van, Bélám, mert a körúti zsidó sajtóhoz van szokva a füled. Ezt itt meg se hallják.

- Hogy tetszetted mondani, édes komám, Náci? El ne kezdjetek nekem zsidózni, mert akkor a mi vérünkből él az összes nyomorult pártfüggetlen sajtó a 444-től a HVG-ig. Utánuk meg jönnek teli tüdővel az ellenséges influenszer megmondóemberek Konok Pétertől Puzsérig. Persze az egy dolog, mert őket simán lefideszbérencezzük, de mit csináljunk a valódi fideszbérenc sajtóval, akik szintén rátok fognak utazni?

- Erre nem is gondoltam. Akkor most mit csináljunk? Kezdjünk el Mahatma Gandhi-idézeteket kirakni gigaposzterekre? Ki fognak minket röhögni. Hogy nézünk majd az emberek szemébe itt vidéken, Lesajnálóvölgyétől Rongyosszikaszón és Üszköstérgykalácsházán át egészen Éhenkórászfalváig? Pár száz fős települések. Itt nem épültek stadionok, amire mutogathatsz. Kórházszerűség csak a járásszékhelyen, iskola sincs minden faluban. Ha azt a szent zsolozsmát kimondod, hogy oktatásegészségügy, elásítják közben magukat. Ezek az emberek egyszerű üzentekre vannak bekalibrálva, nem a lila ködös értelmiségi polkorrekt zsargonra. Errefelé nem olvasnak se Nyugati Fényt, se Népszavát. Ha meghallják azt a szót, hogy sztereotípia, azt hiszik, hogy leszólod a régi Videoton magnósrádiójukat.

- Hidegvér, Nácikám. Az a lényeg, hogy mindig országosan ismert esetekre hivatkozzatok. Ha cigánykérdést pisztergáljátok, akkor hivatkozzatok a Cozma-gyilkosságra, ha a migráns-kártyát húznátok elő, akkor arra az elfogott ISIS-terroristára, ha pedig a Fidesszel lepaktált határontúliakra akartok utalgatni, akkor a viszkis rablót emlegessétek.

- Na de őt inkább szerették, a többség pedig el is felejtette, olyan régen volt az már.

- Oké.azt még kitaláljuk és szépen lefazonírozzuk. Addig is nyomjátok a belorusz és ukrán koronavírusos, igénytelen vendégmunkások tematikáját. Abba se tud belekötni a Fidesz, sőt, az ő szavazóikat is átcsábíthatja.

- Errefelé egy sincs, legfeljebb beöltöztetünk néhány öreg tősgyökeres tótot féhérorosznak. Megoldjuk valahogy, csak arra kérünk, Béla bátyám, hogy a ti nagyon pesti főnökségetek, de még a buznyák partizános csávó, netán Bolgár úr és Tuareg se ugasson bele a dolgokba.

- Jól van. Látom, kezdjük megérteni egymást. Akkor ahogy megegyeztünk: semmi nyílt zsidózás, cigányozás, cserébe mi befogatjuk a pesti kutyák lepcses nagy pofáját. Rendbe' vagyunk, Nácikám?

- Na akkor erre igyunk áldomást, mer' mifelénk úgy szokás az egyezségre, szóljon az libáról, disznóról, Zsiguliról, vagy eladó lányról.

- Egészségünkre!

- Szebb Jövőt, Bélám!

Címkék: paródia rasszizmus cigánybűnözés választókerület előválasztás zöldszüret Jobbik MSZP LMP DK Momentum Puzsér Róbert Komjáthi Imre Párbeszéd Bíró László Konok Péter közös jelöltállítás Magyar György Lukácsi Katalin közös ellenzéki jelölt 2022-es választás kódolt cigányozás mongol vendégmunkások

Égő aggodalom avagy EU-szabványos protokoll jogállami keretek felrúgásának elítéléséhez

2020.07.29. 10:47 | Mologyec bin Kuzar | 2 komment

nourova.jpg

(Fotó: Katholisches.info)

Újsághír:

Nagyon aggasztónak tartom a magyar média helyzetét, de főként azt, ami az Indexszel történik.
(
Věra Jourová, az Európai bizottság alelnöke)

Történik valahol Brüsszelben a nem túl távoli jövőben...

- Halo!

- Zdrasztye! Itt Hunmagyarország európai uniós követsége és hírszerzési csoportfőnöksége. Sto tü hócses?

- Itt von der Leyen magyar titkársága... Kész van, amit kértünk mára?

- Á csókolom a kezeit! Az unió ellenséges keleti tartományaival való tárgyalási protokoll hunmagyar változatára tetszenek gondolni?

- Arra, bár nem az a hivatalos neve. Úgy szól, hogy az EU második sebességes kohéziós térségéhez kapcsolt tagállamainak kötelezettségszegési eljárásaihoz igazodó diplomáciai jelzések politikailag korrekt skálarendszere.

- Dá, a lebaszási jegyzőkönyv. Já znáju. Még csiszoljuk. Nem sikerült mindegyik etaphoz a megfelelő érzelmi árnyalatot megtalálni. Tudja, mióta a magyarról hivatalosan áttértünk a hunmagyarra, túl részletgazdag, túlságosan sokszínű lett anyanyelvünk az önök angolszász szikár szókincséhez képest.

- Uram, mivel mindketten beszéljük bizonyos szinten az önök államnyelvét, legyen az, hogy erősorrendben elsorolom az általunk javasolt kifejezéseket, ön pedig megmondja, milyen hunmagyar szavak passzolnának leginkább hozzá. Rendben?

- Harasó! Nu davajtye, pazsalszta, majo malinkáje szerce!

- Mindegyik javaslatunkhoz hozzá van rendelve egy szituációs példa. Numero 1. Tegyük fel, hogy az önöknek szánt felzárkóztatási támogatás felét italra, focira és teljesen értelmetlen luxusberuházásra költik.

- Tegyük, tü málinkaja gyíkaja kóska!

- Ebben az esetben az uniós ellenőr, ügyész, vagy egyéb, az eljárásban érintett brüsszeli illetékes a hivatalos kommunikációban "erős fejcsóválással" veszi tudomásul. Így rendben volna?

- Nem. Látja, ez teljesen másképp van hunmagyarul. Mai változatban mi ezt úgy mondjuk, hogy "erős rábólintással". Hunmagyarország közvéleménye a fejcsóválást egyetértő mozdulatként használja.

- Rendben. Tehát nem fejcsóválás, hanem rábólintás. Átírtam. No, haladjunk! Numero 2. Tegyük fel, hogy az élet védelmére hivatkozva önöknél megtiltják az abortuszt, viszont cserébe bevezetik a halálbüntetést.

- Tegyük, maja szladkoje mjasza!

- Ebben az esetben a helyes diplomáciai megnyilvánulás, a "szívünk mélységes megdöbbenésével" vesszük tudomásul. Stimmt?

- Lófaszt! Hunmagyarul ennek is pont az ellenkező értelme lenne. Így mondjuk helyesen: "szívünk megrendítő dobbanásával".

- Oké! Numero 3. Egy szép nap betiltják a Pride-ot és a homoszexuálisokat gyógyszanatóriumokba zárják. Erre mondanánk, hogy "megrökönyödéssel vegyes aggodalommal".

- Ez sem jó! Így kell: "örömkönnyekkel vegyes megríkatással". Ugye milyen mennyeien lírai?

- Ha maga mondja... Numero 4. Önök megszegik a keleti diktatúrákkal szembeni uniós embargót, és orosz atomtölteteket telepítenek az országuk területére. Ez kiváltaná belőlünk a "vacogtatóan letaglózó gyászhangulat"-bant.

- Maja daragaja, tü nye málágyec! Erre megfelelő kifejezés a "vidoran letegező díszhangulat".

- Numero 5. Önök több nagyságrendben meghamisítják a gazdasági mérlegadatokat, statisztikai jelentéseket, plusz titokban nagyüzemben hamisítják az eurót. Ekkor ütne be az etikett szerint a "kolosszálisan égbekiáltó jajveszékeléssel".

- Hülyeség! Sokkal testhezállóbb a "kulinárisan egetverő ovációval". Mennyivel szebb így, nemde?

- Numero 6. Önöknél rendeletileg eltörlik a szólásszabadságot, nyíltan cenzúrázzák a sajtót, a vallástalanoknak kötelezővé teszik a sárga mindent látó szem és egyéb szabadkőműves megkülönböztető jel viselését a ruházatukon. Ez esetben az uniós jegyzékben mindezt a "gyehenna forró tüzének halálos sebzésével" vennénk tudomásul.

- Őrültség! Így célszerű áttenni: "gyónás fagyos vizének hálás sodrásával". Mint láthatja, a hunmagyar nyelv svungos költőisége előtt nincs átugorhatatlan akadály.

- Végül numero 7. Igazság szerint ezen a szinten már nem hangulatot kifejező bravúros szóvirágot szúrnánk be, hanem a történések közvetlen minősítésébe csapnánk át.

- Hűha! Já hácsu tyibjá! S mi lenne az, te kis hamis?

- Amennyiben konkrétan önöknél kitörne a forradalom és a nép megdöntené a legitim kormányt.

- Bozsemoj! Puskás Öcsi Szent Rüsztje, ne hagyj el! Várjon, kitalálom: "szívünk megrendítő dobbanásával, vidoran és örömkönnyekkel, ovációval, s hálatelten gondolunk a jó magyar népre, amely elsöpörte az aljas, szennyes, terrorista diktatúrát".

- Ööööö. Közel sem. Terveink szerint a brüsszeli potentátok úgy reagálnának erre, hogy "aljas indulattól vezérelt, felheccelt terrorista csőcselék demokrácia elleni erőszakos lázadása, amelyet a lehető leggyorsabban kell elfojtani a civilizált jogállami normák helyreállításával, mielőtt a szennyes áradat átcsap az EU többi tagállamába". Bizonyára ez is hibáktól hemzseg. Írjuk át arra, amit az előbb mondott?

- Oj, mámocska! Dehogyis. Akár hiszi, akár nem: hibátlan. Kifogástalan. Bámulatos egyezés.

- Biztos?

- Dá, dá! Prikrászna.

- Köszönöm! Minden jót!

- Daszvidányja, maja baginya!

Címkék: országimázs jogállam újbeszél diplomácia sajtószabadság politikai korrektség etikett newspeak szabadságharc protokoll Index Európai Bizottság pávatánc kokik és sallerek Puskás Öcsi Ursula von der Leyen kétsebességes Európa Věra Jourová Hunmagyarország hunmagyar uniós támogatások jogállamisághoz kötése statisztika kozmetikázása harc Brüsszellel Szent Rüszt isteni bal láb

A "Cserdi csoda" egy filmes előképe 1980-ból

2020.07.22. 04:16 | Mologyec bin Kuzar | Szólj hozzá!

bekeido_plakatok.jpg
Nem közvetlenül kapcsolódva a mindenkit foglalkoztató polgármester tragédiájához, hanem annak tágabb társadalmi és történelmi kontextusához...


2020 áprilisában, a koronajárvány miatti nagy leállás közepén került sor az első magyar nagyjátékfilm online bemutatójára. Hajdu Szabolcs filmjének címe plágiumvád miatt mellékfrontot nyitott a kultúrharcban. Akkor az állami Duna tévé ellenlépésként dafke levetítette Vitézy Békeidő c. filmjét.

Az 1980-as film egyébként Cserdihez nagyon hasonló tragikus helyzetről szól, ráadásul helyileg is viszonylag közel, a dél-dunántúli Várong példáján, csak egy másik kor problémavilágán keresztül bemutatva.
Az új mechanizmus megindulásával egyidőben, az 1971-es Országos Településhálózat-fejlesztési Koncepció (OTK) alapján megkezdődnek a falukörzetesítések, a "fenntarthatatlan" hátrányokkal küzdő "funkció nélküli" aprófalvak kis lépésekben történő felszámolása, a közszolgáltatások és intézmények felülről intézett elvonása.

Vitézy László megtörtént esetet dolgoz fel: a faluja sorsán változtatni akaró tsz-elnök vagabund húzással apróhirdetést ad fel a Szabad Földben sokgyermekes nagycsaládosokat keresve, akiknek munkát és lakást biztosít a szövetkezet. A történetből először dokumentumfilm készült Új telepesek címmel, amelyből állami megrendelésre Szalai Györgyi forgatókönyvéből forgatták le a stílusteremtő dokumentarista művet. A filmben apró szálanként bontakozik ki a problémák széles tárháza, vastagon utalva a romákkal, és egyáltalán a mélyszegénységben élőkkel kapcsolatos konfliktusokra (oktatási hátrányok, higiénés problémák, alkoholizmus, bűnözés). Ebben nagyon élesen körvonalazódik a "muszáj-herkulesi" erős, autokrata szövetkezeti vezető ellentmondásossága, aki kénytelen szembemenni a rákényszerített közigazgatási realitásokkal, felsőséggel, bürokráciával, de ugyanakkor felemészti a saját közösségét szétmarcangoló kenyérharcok, viszályok egyvelege.

Érdekes adalék, hogy Vitézyék - nem hallgatva Nemeskürty (MAFILM) ajánlására - amatőrökkel forgattak, akik lényegében az élethelyzetükkel azonos szerepeket játszottak el. A főszereplő - Czink Béla - civilben szintén tsz-elnök volt, de a vele antagonista viszonyban álló párttitkár szerepére nem találtak senkit, azt színésszel - Fekete Andrással - kellett eljátszatni.
Annak idején az 1980-as pécsi filmfesztivál (amin díszvendégként jelen volt az igazi tsz-elnök) után élénk sajtóvita indult a hitelesség körül, és annak köszönhetően, hogy rövid idő alatt másik két mű is foglalkozott a "végeken küzdő" tsz-elnökökkel (Harcmodor, Korkedvezmény). Galsai Pongrác  csípős hangvételű kritikájában fogalmazza meg, hogy úgy látszik, a jelenkor szocialista népi hősei a tsz-elnökök. A Békeidő nem került moziforgalomba. Bemutatását csupán ún. társadalmi forgalmazás keretében - művelődési házak, kamaratermek klubvetítésein - engedélyezték. Ennek ellenére Mannheimben nagydíjat kapott (ezután a televízió műsorra tűzte), a következő évben pedig Fekete András alakítása elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját.

Fontos megjegyezni, hogy az eredeti Békeidő nem volt explicit ellenzéki mozi - nem is tartották annak. Számos alkalommal sötét diktatúrának állítják be a korszakot, amelynek paternalista stílusa jó pár elemében újra visszaköszön. Arról nem is beszélve, hogy a hatalom mai funkcionáriusai - az "ezek" lényegében "ugyanazok". Felvetődik a kérdés, hogy manapság mennyi esély lenne hasonló film leforgatására? Hangsúlyozom: a leforgatására. Nem csupán a források megszerzésére utalva, amit nyilván nehezen kapna meg hasonló forgatókönyv, s nem is a bemutatás nehézségei miatt (ami meg talán könnyebben menne). Viszont ki merné az elnéptelenedő, nyomorgó települése életét statisztaként eljátszani? Melyik nagygazda, járási kormányhivatalnok, polgármester, aljegyző vállalkozna filmszerep erejéig a rendszer mechanizmusának bemutatására? Legyen akár ellenzéki, akár kormánypárti, akár független. Mielőtt összemérünk korokat, politikai szituációkat, érdemes ezen elgondolkodni. Valószínűleg nem a mai "demokratúra", "hibrid demokrácia", "illiberális többpárti parlamentarizmus" jönne jól ki az összevetésből. Az érett kádárizmus a "demokratizmus" jegyében néha teret engedett a rendszerkritikának, ha az kellő finomsággal, bizonyos íratlan szabályok betartásával, a jóhiszeműség álcájával történt.

Bár a plágiumvád nyilvánvaló félreértés, ám azért említenék az 1980-as és 2020-as Békeidő között egy érdekesen áttűnő motívumot: Mindkét filmben zárásként közutat látunk madártávlatból. Hajdu Szabolcs utolsó jelenetének szereplői autóban ülve körforgalomban köröznek reménytelenül, körbe-karikába. Vitézynél viszont kis bekötőút szalagja tekereg a távolba - mint csapdából kivezető egérút -, melyet a pusztulásra ítélt falu lakói építenek, hogy a hétvégeken könnyebben juthassanak el a szomszéd megye közeli termálfürdőjébe strandolni. Azonban ez az út egyben az öntörvényű tsz-elnök bukásához vezet, mivel építésébe a szokásos hivatali út megkerülésével, illegális szocialista műszakban vágnak bele.

Címkék: plágium válság rendszerkritika deviancia kádárizmus szociális válság hátrányos helyzet mélyszegénység termelőszövetkezet dokumentarizmus új gazdasági mechanizmus Dél-Dunántúl Vitézy László MAFILM elnéptelenedés Nemeskürty István Szalai Györgyi Hajdu Szabolcs Békeidő Fekete András aprófalvak Cserdi Budapesti iskola tsz-elnök falukörzetesítés Országos Településhálózat-fejlesztési Koncepció OTK autokrata vezető Czink Béla

B̶r̶ü̶s̶s̶z̶e̶l̶i Müncheni csúcs 2̶0̶2̶0̶ 1938

2020.07.21. 17:36 | Mologyec bin Kuzar | Szólj hozzá!

Címkék: jogállam 2020 1938 európai értékek Adolf Hitler Orbán Viktor Magyarország EU Európai Unió európai értékközösség Brüsszeli csúcs Müncheni értekezlet jogállami normák

Evolúció

2020.03.23. 13:08 | Mologyec bin Kuzar | Szólj hozzá!

1970
Botrány!
Feketefuvar fejében, ötvenöt helyet ugrott előrébb a csepeli Merkúr-telep egérszürke Trabant 601-es Limousine-ra várók előjegyzési listáján az élelmes tüzépes.

1980
Botrány!
Nevelőotthoni fiatalkorúakból álló galeri pult alatt 40,- Ft-ért árulta a "Fekete Bárányok" néven elhíresült könnyűzenei koncert belépőjegyét a Hajógyári-szigeten.

1990
Botrány!
Az idei központi történelem írásbeli érettségi tételek hamis ígéretével próbált behálózni több bakfist a keresztény konzervatív ifjúsági szervezet választmányi alelnöke.

2000
Botrány!
Nyílt utcán, reklámszatyorban vett át kenőpénzt a képviselő! Mire a hatóságok lecsaphattak volna, lemondott mandátumáról és pártja kizárta tagjai közül. Állítása szerint, a nála talált húszmillió forint tahitin élő idős, mozgáskorlátozott nagybátyjáé, akinek csak be akart a vásárolni a sarki közértben.

2010
Botrány!
Véletlenül előkerült Hagyó Miklós nokiás doboza:15 millió Kubatov-listára bukkantak benne.

2020
Botrány!
Soron kívül kapott invazív gépi lélegeztetést a választókerületi elnök és a polgármester. Az életmentő beavatkozásért aznapra időpontot kapott betegek ezalatt a váróteremben ingyenes tanfolyamon sajátíthatták el prána-jógalégzés fortélyait. Tíz nappal később, a két lábadozó politikus sajtótájékoztatón mondott könnyekig hatott őszinte köszönetet a koronavírus áldozatainak.

Címkék: botrány korrupció jóga prána járvány lélegeztetőgép pandémia koronavírus Covid-19 SARS-CoV-2 Covid invazív lélegeztetés

Impeachment és osztrakiszmosz

2020.01.23. 00:54 | Mologyec bin Kuzar | Szólj hozzá!

- Ó bölcs Kleiszthenész! Bocs a zavarásért. Újabb balhé van az agórán az istenverte demokráciád miatt.

- Mi történt?

- Tudod a sárgaképű Donaldosz Trumpoklész, akit a háta megett csak keltának csúfolnak...

- Ha nem tévedek, ő akadt ki azon, hogy az új törvények szerint túl sok vagyona van az arkhóni hivatalhoz. Diszkriminációt emleget, pedig ez a jogi terminus előttünk ismeretlen.

- Ő az! Nem fogadja el a cserépszavazás eredményét.

- Mi a szösz? Déjà vu kerülget - mondanám erre, ha lenne rá szavam.

- Talán arra gondolsz, amikor pár éve a kőfejtő fia azon sipákolt, hogy nem nyerte meg az osztrakiszmoszt? Azt hitte, princeps-i méltóság jár érte, pedig efféle stallum nincs a poliszunkban. El is zavartuk Dardaniába mindenféle kiszavazási ceremónia nélkül, ahogy az már fejlett demokráciákban illik.

- Dardaniába? A rettenetesen büdös lábú barbárok földjére? Akik annyira undorodnak egymás szagától, hogy képtelenek a társadalmi fejlődés magasabb grádicsára hágni?

- Azt adtuk be neki, hogy ott királlyá választják.

- Szegény ördög! Mi lett vele?

- Király.

- Egy bassza meg esne ki a számon, ha tudnék barbár módra káromkodni. A sárgaképű kelta szintén nyerni akart?

- Nem egészen. Neki összejött.

- Akkor mi a gond?

- Azt állítja, lejárató szándékkal a grammatoszok sokszorosították nevét külön e célra felállított hírügynökségekben.

- Mondtátok neki, hogy nincs még se a xerox, se ofszetnyomtatás?

- Mondtuk, ám hasztalan. Szerinte az egész demokrácia egy nagy összeesküvés.

- Teljesen igaza van. Közöljétek vele, hogy a cserépszavazást hozzá hasonló leleplezők kiszűrésére találtuk ki.

- Űzzük hát el a sárgaképűt a hellén civilizációból?

- Őt azonban ne a Dardanellákhoz, hanem ellenkező irányba, Héraklész oszlopai felé.

- Mi lesz, ha a vad nyugati barbárok belőle is uralkodót faragnak?

- Mossuk majd kezeinket, amikor felfedezzük ezt a szimbolikus gesztust.

Címkék: demokrácia agóra impeachment Orbán Trump Kleiszthenész osztakiszmosz Dardania athéni demokrácia

Néhány lényegtelen apróság

2020.01.22. 23:46 | Mologyec bin Kuzar | Szólj hozzá!

...mostanság közszájon forgó események kapcsán, amelyekre nem látok utalást a sajtóban:

1. A gyöngyöspatai deszegregációs perek közvetlen előzménye egy 2011 tavaszán lefolytatott kisebbségi ombudsmani vizsgálat volt. Tehát a beadott keresetet megalapozó tények nem Soros Györgytől, hanem - horribile dictu! - magától a magyar államtól származtak. Egyébként pedig az állami intézmények minden felelősségi szintjén érvényesülnie kell a jogfolytonosság elvének. Értve ezalatt azt is, ami akár 100 évvel, vagy akár 10-11 évvel azelőtti történésekhez kötődik. Az államadósság sem törlődik automatikusan kormányváltáskor.

2. Aki letöltötte jogerős büntetését, az onnantól nem számít bűnözőnek. Ha valaki a börtönben követ el jogsértést, arra külön szankciókat szabhatnak ki a fogvatartása során. Ebből következik, hogy a büntetés végrehajtása közben vele szemben elkövetett jogsértést szintén szankcionálni kell. Ha ugyanis a rettenetes börtönkörülményekért nem tehető felelőssé az állam, akkor a fegyintézet onnantól kikerül az állam joghatósága alól. Ismerünk történelmi példákat: valami ilyesmik voltak régen a lepratelepek, elmegyógyintézetek, fegyencgyarmatok és koncentrációs táborok.

3. Annak is joga van a minőségi élethez, aki képzetlen és tanulatlan. Nem lehet érv semmiféle igazságtalan bérpolitikára az, hogy szakképzetlen embereket kénytelen a piac jobban megfizetni az értelmiségi közalkalmazottaknál. Ha bizonyos munkavégzés annyira lenézett, hogy arra a létfenntartáshoz szükséges minimumot is sajnálja a társadalom, akkor annak a nyakába kerüljön hóhérkötél egy brutális despota elviselhetetlen elnyomó rendszere formájában, mert az a közösség nem érdemel egyebet: pusztuljon. Ahogy pusztuljon az is, amely származási alapon von el jogokat (1), és amely megfosztja a rabot emberi mivoltától (2). Ezek a dolgok összefüggnek.

Címkék: szegregáció Gyöngyöspata bérharc börtönbiznisz

Zsarolólevélminta (Belső használatra!)

2019.12.21. 05:59 | Mologyec bin Kuzar | 1 komment

A magyar politikus, miután lajtorjáján pártja felsőbb bizalmi posztjára hágott, másnap reggel rövid, személytelen és fantáziátlan levelet kapott, és benne jó néhány, az előző napi bankettről készült fotóval, amelyen totál elázott állapotban pózol politikai közössége legrovottabb múltú és jelenű személyiségeivel.
A fejlécen nem volt feladó, de sejtette ki áll a levél mögött. Ez állt benne:

Kedves harcostársam,
Ne vedd zsarolásnak, de mostantól egy csapatban játszunk.

00. Az érdekedben mondom, hogy a pártérdek mindenek előtt.
01. A párt irányelveit magad számára kötelezőnek fogadod el.
02. A pártot képviseled a választókkal szemben - és nem fordítva.
03. Te diktálsz a sajtónak, nem a sajtó neked.
04. A vitás kérdéseket nekünk tárd fel, aztán majd meglátjuk mit válaszolok.
05. Ha kiderül valami turpisság, akkor köteles vagy megvédeni a pártot.
07. Ha kiderül rólad valami turpisság, akkor vagy megvédünk, vagy egymagad viszed el a balhét.
08. Tudom, hogy az ötös után a hatos jön. Nem agyalsz feleslegesen az okokon: lehet, hogy sosem létezett, de akár az is, hogy tartalma nem tartozik rád.
09. Nincs egyénieskedés. Mielőtt bármiről bármit gondolnál, engedélyt kérsz rá.
10. Nincs idő állandóan azzal foglalkozni, hogy azon agyaljunk, mire gondolj. Alkalmazkodj. Nézd meg, hogy csinálják a többiek.
11. Természetesen mi semmiben sem korlátozunk. Szabad ember vagy. Szabadon döntesz arról, mit szellőztetsz meg a fenti tíz pontból, ahogyan minden egyéb bizalmi ügyről, de akkor mi azt mondjuk, hogy körmönfont szervilizmusból te ötlötted ki az egészet, amit árulóként alá is írtál, hogy beteges talpnyaló féregnek álcázhasd magad.

...............................
itt írd alá

Szeretettel üdvözlünk politikai közösségünk megbecsült tagjaként.
Reméljük, hogy jól fogom érezni veled magam.
Aztán senkinek egy szót se!

 

Címkék: Borkai-ügy zsarolólevél Gréczy-ügy

Mi lesz veled, független online média?

2019.11.25. 19:14 | Mologyec bin Kuzar | 3 komment

merce.jpg

Vészharangot kongat a Szabad Pécs, és a Mérce is vészcsengőt nyomkod, mert nincs pénz. A Mérce irányvonalait eddig meghatározó Jámbor András éppen most jelentette be távozását a híroldal éléről. Pedig nemrég mindkét szerkesztőség "telephelyén" nagy ellenzéki győzelem született önkormányzatilag.

A továbbra is kedvezőtlen médiaszitu, a kivéreztetett független portálok; ugyanakkor az októberi választási fordulat után erőforráshoz jutott rendszerkonform (társ)hatalmi pozícióba került ellenzéki politikai tömb közötti reláció kellemetlen kényszerlépések elé állíthatja az előbbieket. Egyiknek pénze van, de médiája nincs, a másik meg médiaszerűség, csak éppen forrása nincs hozzá. Ugye nem kell merész fantáziálás a lehetséges lépések megjósolásához?

Nem tudom, kinek mennyire tűnt fel, de a választási hadjáratban egyértelmű jelei voltak, hogy az ellenzék is elsajátította a legmocskosabb kampánymódszerek csínját-bínját. És itt nem az ismeretlen forrásokból származó leleplezésekre gondolok, mert azok mögött voltak tények (videók és hanganyagok), hanem azokra a pártpropaganda-oldalakra (Nyugati Fény, Hír Hugó, stb.), amelyek egyértelmű politikai megrendelésre gyártottak e-pamfleteket például Baranyi Krisztina ellen, amikor az egyesült ellenzék nem az ő indulását támogatta. De itt meg lehet említeni azokat a név nélkül jegyzett Facebook-oldalakat is, melyek csupán a választási hadjárat néhány hetében éltek, és sároztak be vélt vagy valós ellenfeleket a megrendelők rövidtávú érdekei szerint,  nem minden oldalt megszólaltatva és főleg nem körültekintően - sine ira et studio - felderítve az ügyek hátterét. Csupán a futószalagszerűen pörgetett megszégyenítőgyári segédmunka volt a céljuk, nem a tisztánlátás elősegítése, ami kicsit több és felelősebb utánajárást igényelt volna.

Mindezek a folyamatok szinergikusan erősítik fel egymást, amelynek végén a független portálok az új önkormányzati erők hiányzó médiafelületévé degradálódhatnak. Ám ha esetleg nem adják fel integritásukat, akkor könnyen a NER és ellenzékének kereszttüzébe kerülhetnek. Jelzésértékű volt, ahogy az új zuglói polgármester a kerületi szmsz-t módosító indítványát nyilvánosságra hozó Átlátszót csípőből rágalmazással vádolta meg, s bár azt mégis visszavonta, de a néhány nappal későbbi parkolási szerződést kritizáló sajtóvisszhangnak már semmilyen következménye nem lett.

Emlékezzünk a két évvel ezelőtt, HírTV-ből kirúgott Kálmán Olgával készített interjúra, amelyben minden gond nélkül vallotta meg, számára alapvetés volt, hogy soha semmikor nem feszegette annak a tulajdonosi körnek a viszonyait, ahonnan pozíciót és fizetést kapott. Fel kéne hát hagyni azzal a naiv szemlélettel, hogy a tulajdonos a médiának csupán egy ártatlan, laikus piaci "láthatatlan keze", aki sosem befolyásolja a mindennapi munkát. Szembe kellene nézni azzal az egyszerű ténnyel, hogy a tulaj személye, színe-szaga, háttere az ELSŐ, és nem az utolsó szempont a függetlenség és szavahihetőség szempontjából.

Intencióul íme egy részlet a már említett K.O.-interjúból (Index, 2017.02.22):

Ha valaki elvállal egy melót egy önkormányzati lapnál, nyilván nem azzal nyit, hogy vezércikkben teregeti ki a polgármester szennyesét. Lehet, csak akkor nem kell ott dolgozni. Vannak bizonyos elvek, szabályok, amiket be kellett tartani. Nekem nem esett le a karikagyűrű az ujjamról, hogy nem közvetítettünk élőben a Pride-ról.

...És ez az ember nemrég jelölt volt a főpolgármesteri címre. Khm...

Címkék: Pécs Facebook Budapest Index Zugló Önkormányzati választás Kálmán Olga Mérce Hír TV Jámbor András Baranyi Krisztina Nyugati Fény Demokratikus ellenzék Szabad Pécs Hír Hugó Független média Egyesült ellenzék

A vegánok lesznek Orbán legújabb ellenségei?

2019.07.21. 10:19 | A Román | Szólj hozzá!


ich_bin_veganer.png


A Soros/Brüsszel/migráns/liberális/hajléktalan/CEU/meleg/akadémikus stb. gyűlölet- és hecckampányok már az ürömi kocsmában is vicc tárgyai, ezért a baráti körben megpróbáljuk egy fogadás keretében megjósolni a Pártunk és Államunk következő gyűlöletcélpontját. Én az üveggömböt fürkészve a következőt láttam:


Németh Szilárd videó (pacalt főz mangalicazsírban): Argh, argh, én bizony nem nőttem volna ilyen szép darab emberré legelészve (nevet, a térdét csapkodja).

A Századvég kutatása szerint az abortuszt végző nőgyógyászok 78%-a vegán.

A Magyar idők és a Statisztikai Hivatal szerint a veganizmus miatt csökken a magyar húsfogyasztás és a reálbér.

Pesti Srácok: A Prájdon EU-zászlós, seggriszáló vegán liberálisok provokálják a magyarokat!

Origo: Árpád vezér húsevő volt! Horthy Miklós is! Sőt Orbán Viktor is! Nade ki vegán?!!!! Hitler vegán volt! Sztálin is! Soros is, Brüsszel is! Védjūk meg Magyarországot, a Pacalt és az Identitást a liberális szélsőségesektől!

888: Erő! 888 és Erő! ERŐ=HÚS! Kérődzenek a libsi migránssimogató kertitörpék! Viktorjugend! Például harcostársunk Goebbels, bocs, G. Fodor Gábor derék húsevő magyar! MAGYAR FÉRFI! Orbán Viktor is gyakran megsimogatja! Lefut 3 maratont, 200 kilót lök mellből és a vegánlibsi nők ezrei ostromolják, persze eredménytelenül, mert sohasem mocskolná be magát ilyen untermädchenekkel!

Bayer Zsolt: Milyen klímakatasztrófa?!!!!! Kurvaanyátok!!! Vegánnak lenni egyértelműen magyarellenes támadás. A körúton belül tenyésző vegánok nem esznek húst, ezzel előre megfontolt szándékkal éhhalálba kergetnék a derék vidéki parasztmagyarokat. Azért, mert azok magyarok!!!! Ráadásul ezek az ún. vegánok a sok zöldségevéstől elbuzulosodnak! A nők meg elférfiasodnak meg feministásodnak. Kihívom az összes veganlibsit ökölharcra, EGYSZERRE! Gyertek egy 005-õs fidesztagkönyves igazmagyar ellen, kigyóvállúak! Kurvaanyátok, pfúj, pfúj, HUKK!

A Magyar Tudományos Akadémia közleménye:  
Ahogyan azt Akadémiánk elnöke, Bayer Zsolt kifejtette, a jó édes kurva anyját az összes vegánbuzi libsinek! Ráadásul a húsmentes étkezés felborítja a vegánok ösztrogén és tesztoszteron szintjét, liberalizmusra és homoszekszualitásra hajlamosít.

Pataki Attila (Edda): A veganságot a rosszakaratú földönkívüliek terjesztik, akik magyar rocksztárokat szondáznak análisan!!!!


Schobert Norbi: Az Update szénhidrátmentes termékeink a vegánság és a migránsok ellen is megvédenek.


Semjén Zsolt: Egyértelműen keresztény és magyarellenes támadás, egyenest Brüsszelből. Szejtán=Sátán, ezt minden művelt keresztény hazafi tudja. Sorossátánnak nem sikerült a migránsördögeivel elfoglalnia Magyarországot, ezért most a vegánok révén próbálkozik. Például Jézus evett halat. Én is rendszeresen vadászok, pedig meg sem tudom enni az általam elejtett vadakat.


Vadhajtások: Elmentünk néhány kopasz hazafival és néhány önvédelmi bézbólütővel egy ilyen veganbuzi étterembe, oszt csülköt kértünk. Mikor nem akartak adni, akkor elővettük a bézbólütőt nejlónzacskóból a magunkkal hozottat és jóizűen elfogyasztottuk a helyszínen. Gyűlölködő tekintetekkel nézett minket a személyzet és a vendégek is! mert Magyarországon Magyarul merünk étkezni,


Németh Sándor (Hit Gyülekezete,): A muzulmán, honfoglaló migránsok nem eszik a disznóhúst, pedig jómódù egyházunknak érdekeltségei vannak a magyarországi sertéstenyésztésben. Tehát a vegánok muzulmánok.


Kis-Rigó László, szegedi püspök: Ahogyan azt Orbán Viktor, az új Hunyadi János mondotta, meg kell őriznünk magyar és keresztény identitásunkat, ami a pacal és a foci. Esznek a migránsok pacalt? Nem. És a vegánok? Nem. A vegánság idegen a magyar keresztény lélektől, a Hanyatló, Liberális Nyugat találmánya, akárcsak a pedofília. Most, hogy eszembe jutott, el kell szaladnom megnézni az Orbán Viktorról elnevezett egyházi stadionunkban focizó keresztény  kisfiúkat, nehogy egy migránsvegán pedofil papi álruhában zaklassa őket.


Katolikus Püspöki Kar: Isten elküldte nekünk Orbán Viktort, kárpótlásként Trianonért. Orbán magyar. Jézus magyar. Kérdés? És akkor mondjunk el egy imát közösségünk bőkezű támogatójáért, az új államalapítóért, Orbán Viktorért. Ámen.


Végül Orbán Viktor is beszáll: Brüsszel és Soros kívülről támadja Magyarországot, de a belső ellenség sem pihen. Hiába kergettük el az állandóan akadékoskodó akadémikus tojásfejeket Magyarországról! Megvédjük a magyar mezőgazdaságot, megvédjük a magyar hagyományokat, megvédjük a vidéki keresztény magyar embereket, megvédjük az illiberális keresztény demokráciát, megvédjük Magyarországot!


Híradó 1, 2, 3, 4, TV2, Origo, összes vidéki újság, stb: Meddig tűrjük a vegánok országpusztító randalírozását?!!!


STB, STB, STB...

xxx_orban_viktor_ellensegei.gif

Címkék: meleg pride liberális soros abszurd soros györgy schobert norbi bayer zsolt homoszexuális migráció hatred uszítás vegán gyűlöletkampány hecckampány 888 g. fodor gábor migráns Fidesz Orbán Viktor Semjén Zsolt Magyarország Magyar Brüsszel Trianon Horthy Miklós Magyar Tudományos Akadémia Századvég vegánok vegánizmus vadhajtások Kis-Rigó László Origó vegánság bede zsolt anti-vegan németh Sándor magyar Idők Jézus magyar magyar jézus

Engedjünk a 48-ból!

2019.03.17. 14:26 | mologyec | 1 komment

 

Ezernyi torokból harsant fel a jól ismert forradalmi hármas jeszó:
Szabadság, Egyenlőség, Testvériség!

És akkor Petőfi kibontá a születő nemzet trikolorát. Rája peniglen oda vala pingálva egymás alá díszesen kicsipkézett tulipántos falvédőkről ismert ákombákom lóbetűkkel, hogy

Illiberálizmus, Egoizmus, Autokrácia!

A tömeg elcsitult. Töprengősen nézett szent március ifjaira, mint megtévesztett borjú az átfestett újkapura.
- Eridj anyádba, Sándor! - horkant fel a mellette álló Vasvári. - Az új kor hajnalán vajúdó honnak oly' becses perceit is elbaszod az ostoba vicceiddel? 
Borús arccal meglengeté a keze ügyében eső másik lobogót. Azon aranyló gótikus kacskaringókkal ezen szavak vakíták el a nép álmatag szemeit:

Nemzetállam, Kereszténység, Rezsicsökkentés!

Irinyi ezt látva mérgesen köpé ki a szájából kilógó gyufaszálat. A helyzetet mentendő, megragadott egy harmadik zászlót. Rosszat sejtve lassan kigöngyölé, hogy azon meg kajla barna Bodoni antikvával a következő álljon:

Isten, Haza, Család!

- Mi a szahar történik itt? - tevé fel végre a jogos kérdést Jókai. Próbaképp' kibontotta a negyediket. Nem csalóda. Megbabonázva nézte a ráhímzett megbuggyant jelszavakat:

Posztfaktualitás, Fake News, Kulturkampf!

E ponton a frissen szabadult Táncsics agyába' lidércfény gyullada. 
- Hagyjátok a toszba az egészet, kamerádok! Ezekkel a hamis zászlókkal a jövő izent. Ők varrták fel a nekik majdan fontos princípiumokat. Az utókor meghekkelt minket. Fogjátok bé magatokat a hintó elejibe és vigyetek szépen vissza a karcerba.

Címkék: forradalom március 15 1848 trikolor Petőfi Táncsics

Habony Árpád titkos üzenete az ellenzéki előjelöltekhez

2019.01.26. 19:48 | mologyec | Szólj hozzá!

Kedves Karácsony Gergely, drága Horváth Csaba, 

Fájdalommal látom, hogy kezd érdektelenségbe fulladni a köztetek zajló belső versengés. Ez nekünk sem jó, mert nem köt le elég sajtófigyelmet. Még a végén kiábrándulnak a demokraták a frissen szerzett amerikai típusú kompetitív technikából. Nagy veszteség lenne. Nekünk megtiszteltetés legyűrni egy ultramodern, divatosan öltözött, korszerűen felszerelt baloldalt.

Tudjátok mivel lehetne az előválasztást tétmérkőzéssé tenni? 
- Természetesen, az előválasztással.

Annak van több esélye, aki bedobja azt a trükköt, hogy ő személy szerint nem támogatná a második fordulót, azaz a politikai kaszton kívüli populista trollokkal való mégmérettetést.

Tengernyi praktikus érv szól mellette. Nyárelőn ki a fenét fog érdekelni az előkampány? Belefásulnak. Ötvenezer voksolót előkeríteni a júniusi kánikulában? Eh. Ráadásul addig az egyesült baloldal jelöltje ellenfélként kell tekintsen az egész ellenzéket krónikusan fikázó Puzsérra. És ha ő nyer? Nos akkor ott lenne a rövidke uborkaszezon annak elhitetésére, hogy ő a szövetségesetek. Nem fog ez menni, kompanyerók. Ehhez a hektikához túl megfontolt és konzervatív a szavazói tömegetek. Ismerjétek el, hogy a kétfordulós menetrend eleve a probléma elnapolásáról szólt, hogy addig is meg legyen mentve az arcotok a partvonalon kívülről jövő éles populista támadástól.

Kis időt nyerve most még igazi ellenség nélkül lehet egymást gyámolítva lejátszani egy edzőmeccset, mintha a politika amolyan kedélyes kávéházi kvaterka lenne, amelyben az obskúr ellenséges tömeg legfeljebb csak a kirakatüvegen át gyönyörködhet. A politika a politikusoké és az ő rajongóiké. Előbbiek lehetnének kicsit kevesebben, utóbbiak kicsit többen, de ez lényegtelen. Hogy is fogalmazott Horváth Csaba az első vitában? Szerinte a svéd modell szerint csak azok lesznek hajléktalanok, akik "valamilyen magatartásbeli problémával rendelkeznek". Ők kötelesek igénybe venni a menedékszállást, a többiek kaphatnak esetleg szociális lakást, lakbértámogatást, stb. Mennyire igaza van! Azokat kell tömegszállásra terelni, akik alkalmatlanok más emberekkel való együttélésre. Ez a magyar politikai rendszer lényege: mindenkit belekényszeríteni lehetőleg olyan körülmények közé, amely neki a legkényelmetlenebb.

Ugyanaz a célunk! Igazatok van, bajtársak!

Biztos jönnek páran azzal, hogy a cselfogással élve felborulna az előzetesen kialkudott forgatókönyv. Isten neki! Sebaj! A választóitok többsége imádná a partit: őket hátulrul igazándiból Puzsér polarizálja, nem Ti. Az ő kezében van a gyeplő. Ne hagyjátok ezt! Vegyétek át az irányítást. A ti sorsotok a tét! Ő semmit sem kockáztat: legfeljebb visszamegy a bulvármédiába tovább mocskolódni.

Tudjátok jól, hogy az ellenzéki politika eddig is az előzetes alkuk felmondásáról és az ebből nyerhető taktikai előnyök kiaknázásáról szólt. Legyetek rosszak!

Győzzön a fifikásabb! Hajrá gecibb!

Címkék: Demokrácia Puzsér Róbert Horváth Csaba Karácsony Gergely Habony Árpád Előválasztás

A Gruevszki-ügy jelentősége 4 pontban (Kis esti törökgáborelemez)

2018.11.18. 21:39 | mologyec | 53 komment

Ahogy lassan kiderülnek a szökés részletei, abból kitűnik, hogy a magyar külügy szervezett akciójáról volt szó. Lehetséges, hogy Gruevszki a saját feje után vakon vágott bele (bár nem tenném le rá a nagyesküt), viszont a magyar külképviseletek gyorsreagálású logisztikai apparátusának hathatós segítsége nélkül hamar feltartóztatták volna valamelyik határellenőrzési pontnál. Emberünk amint biztonságosan landolt magyar területen, nem teketóriázott, hanem számolva a nemzetközi jog megsértéséből fakadó következményekkel, mégis fontosnak tartotta nyilvánosságra hozni botrányos lépését. Kormányunk a tőle szokatlan visszafogottsággal okádja alternatív tényeit, most valahogy nem tűnik túlságosan aktívnak, mintha azóta sem lenne világos direktívája az üggyel kapcsolatban. Hírzárlatot rendeltek el, sündisznóállásba vonulva várják, vajon mit reagál a külvilág.

Nem árt az óvatosság, hiszen Orbán megint szintet lépett: most először avatkozott be közvetlenül idegen ország belügyeibe, de olyan alaposan, hogy a nemzetközi jog is sérüljön. Megmutatta, hogy a saját rendszebályait, törvényes jogalkalmazás eszközeit is egy pillanat alatt felfüggeszti, ha úgy kívánják az érdekei. Lássuk, melyek lehettek ill. lehetnek azok a szempontok, melyek miatt minden szabályt felrúgtak?

1. Gruevszki valamiért nem mehetett börtönbe. Pedig nagyon csekély büntetés várt rá, habár igaz, még több eljárás volt előőkészületben ellene. Politikai karrierje mindenképpen véget ért volna, hacsak... Hacsak nem tud kibújni a várható nyomozási procedúra elől, és tár fel ellenkező tartalmú, magát tisztázó, ellenfeleit pedig befeketítő bizonyítékokat. Hol is lehet erre a legalkalmasabb hely, mint egy ártatlanságában érdekelt társtettes kolléga vezette országban, ahol rendelkezésére áll a teljes állami adminisztráció. A magyarországi szakapparátus most dolgozza ki Gruevszki fedősztoriját. Sokkal körültekintőbbnek kell most lenni a Hunyadiról szóló történelmi film forgatókönyvénél, ahol a lóbab helyett véletlenül amerikai chilis konzervet bontanak ki a várvédő pattantyúsok; az ostromsáncok mögött a janicsárok Gül baba vezetésével Molotov-koktélokat gyártanak, mialatt az áruló zsidó Fortunatus Imre ügynökei térképeket osztanak ki közöttük a magyar védvonalak gyenge pontjairól; a gonosz Cilleiek pedig arról lesznek felismerhetők, hogy mindegyikük arany Rolexet hord, és egymás közt seftelnek a szegedi istállóbérletekkel.

Gruevszki fiktív történetére hivatkozva új biztonsági rendszabályok jöhetnek. A pesszimista szcenárió az, hogy az első Gruevszkit stikában lefilmező paparazzi után betiltják a politikusokról engedély nélkül készült anyagokat. Láttuk, milyen önérzetesen reagáltak arra is, amikor Demeter Márta úgynevezett nemzetbiztosági titkokat pletykált ki a parlamentben. Nos, minden Gruevszkivel kapcsolatos értesülés simán veszélyeztetheti az állambiztonságot. Miért ne? Hogyan győződhetünk meg arról, hogy semmiféle veszélyes adat Gruevszkiről nem került illetéktelen kezekbe? Házkutatással. Mondjuk az Átlátszónál, Direkt 36-nál, esetleg Indexnél, 444-nél. Gruevszki átokhozó fantomként járja majd az országot, s ahol elkattintanak róla egy képet, annak csúnya pracliján kattan a bilincs. Optimistább paranoid változatban, maga Gruevszki kezdene a saját száján előadni egy többrészes mesesorozatot (Bayer Zsolt magyar szinkronhangjával), hogyan üldözték őt Magyarországra, és üldözik azóta is. Aztán Szily László a 444-en megírná mindennek a szatirikus változatát, szokásához híven nem hagyva ki egyetlen személyeskedő magas labdát sem, mire a macedón beperelné. Azután ezekkel a személyiségjogi pörökkel jól el is lehetne látni az ellenzéki sajtót csámcsognivalóval. (Még lenne pár ötletem, de nem szívesen írom meg ingyér.)

2. A bukott macedón kormányfő értékes túsznak is kiváló. Az ókori Rómában mindig voltak kéznél arméniai vagy pártus hercegek, akik egyfelől biztosították a két ország közötti békét, másfelől rezerv rivális politikai tényezőkként trónviszály kiprovokálásával uralomra lehetett őket segíteni, ha odaát Rómával ellenséges erők kaparintották meg a hatalmat. Gruevszki szépen kivárhatja itt, amíg az elég labilis politikai viszonyok hazájában esetleg kibillentik pozíciójából a most kormányzó baloldalt. Saját pártját innen tudja irányítani mondjuk a Habony-féle sajtóérdekeltségek és a magyar pénzen fenntartott operatív ügynökhálózata révén. Macedón barátaink miattunk belefoghatnak a "Stop Gruevszki!" propagandaőrületbe.

3. Az ügynek természetesen van hatása a magyarországi belviszonyokra is. Mi tagadás, elég randa hatások. Mindannyian olyan országban élünk, amely aktívan közreműködött egy köztörvényes bűnöző szökésében. A jogbiztonságba vetett közbizalom látványos csapást szenvedett el. Amennyiben Orbán a menedékjogot is megadja, vehetjük azt az illegitim helyzet ratifikálásának. A parlamenti ellenzék a Fidesszel együtt még kényesebb helyzetbe kerül, mert kénytelen megalázkodni a törvényhozás egészét semmibe vevő végrehajtó hatalomnak. Érvényes nemzetközi jogi normák együtt lettek lábbal tiporva a kormány saját maga szája íze szerint alkotott normatív szövegeivel. A jogállami kereteket széttaposó intézkedések sorában ennek az ügynek a súlya minden törvényességi felügyeletet gyakorló szervezet tekintélyét alá fogja ásni. Az ügy nyilvánvalóan precedenst teremt további törvénybe ütköző rendkívüli intézkedések meghozatalához. A bűnpártolással kapcsolatos kétértelmű nyilatkozatok, a titkolózás, a tények őszinte feltárásának hiánya de facto úgy vehető, mintha a kormány titokban felfüggesztette volna saját alkotmányos rendjét. Eddig is megfigyelhető volt egyfajta kettős, a színfalak mögötti és az azt elfedő kommunikációs kirakati kormányzási modell. Gruevszki szökésének alig leplezhető elősegítésével a kettő közötti válaszfal ledőlt. Megpróbálhatja az Orbán-adminisztráció a feladatra specializálódott minisztériumok és kabinetirodák sorával a paravánt újratákolni, de miután lehullt a "Máya fátyla", nehezen fog a közönség hinni a látszatnak. Ne felejtsük el, hogy Gruevszki egyelőre itt van és jelenléte folyamatosan forrón tartja a kínos inszinuációt, míg a "baltás" elhagyta az országot, így aztán a nyoma lassan kihült.

4. Végül az esetből világosan látjuk Orbán saját hatalmának korlátairól alkotott képzeteit. A jövőre nézve érdemes ezekkel is tisztában lenni, csak hogy ne érjen minket meglepetés. Biztosak lehetünk benne, hogy bukásának első jelére semmiféle törvénytelen eszköztől nem fog visszariadni. Talán emlékszünk a tavaszi választások bizonytalan néhány órájára, amikor a elektronikus adatfeldolgozó rendszer rejtélyesen leállt, majd hírek kezdtek szállíngózni az Országházat és a választási központi irodát körülfonó rendőrkordonról. Semmi sem indokolta az előkészületet, hiszen egyik helyszín előtt sem volt tüntető tömeg. Gruevszkiről meg az a hír járja, hogy meghamisította a választói névjegyzéket. Idehaza a magyar ellenzék - győzelme után - elszámoltatással és felelősségre vonással fenyegette Orbánt. Most Gruevszkin egykori ellenzéke végre is kívánta mindezt hajtani. Annyi bizonyos, hogy nem egy páncélautó volt nála az igazi tét. Teljes képtelenség azt hinni, hogy ezeknél az embereknél valós opció a vereségbe való belenyugvás. Hiába akart Orbánnak megbocsátani előre Karácsony Gergely. Megbocsátani csak annak lehet, aki bocsánatot kér. Az ő szótárukban ez a gyengeség és meghunyászkodás jele. Márpedig száz és százmilliárdos vagyon mellett gyengének lenni elviselhetetlen luxus. Pontosabban, ilyen nincs. Képtelenség.

Címkék: Fidesz Orbán Viktor Demokrácia Szily László Karácsony Gergely Botrány Átlátszó Szökés Jogállam Gruevszki Észak-Macedónia Házkutatás Máya fátyla

"Semjén Zsolt" migránsmentes keresztény swingerklub

2018.07.23. 11:30 | A Román | Szólj hozzá!

Vérnyugger Hazafias Bácsi: - Mégis, hogyan képzeli ezt?
Hennás Hát: - öööö… Mivan?
VHB: - Hogy merészeli?
HH: - öööö… de mit?
VHB: - Ezt az aljas libsi keresztényellenes támadást, maga migránssimogató sorosbérenc!!!! Ami a maga hátán van!
HH: - Mi a maga baja a hátammal? Nem tetszik a Nagymagyarországgal keretezett kardos Szent Turul?
VHB: - Mit hord maga itt összevissza? Nem turul van a maga hátán, hanem sorosprovokáció!
HH: - (részvéttel) Vak a bácsi?!!! Igenis Turul van a hátamon, és Nagymagyarország, melynek három tenger mossa a határait: a Balti, a Fekete meg az Atlanti!
VHB: - Miket hadovál itt maga össze? Az atlanti nem tenger, hanem óceán, maga zsugoragyú zsidóbérenc!!!! Azonnal takarja le valamivel a hátán levő provokációt!
HH: - (öntudatosan) Ez itt Magyarország és Magyarország a Magyaroké! Vegye tudomásul, hogy annyi turult festetek a hátamra, amennyire pénzem van! Mindjárt visszamegyek a Művészhez és festetek a hátamra még kettőt, sőt a mellkasomra is hármat!!!! Éljen Magyarország, éljen a Turul!
VHB: - Maga bibsi metélt ökör, a hátára nem turult festettek, hanem azt, hogy Semjén Zsolt migránsmentes keresztény swingerklub!!!!
HH: - (érdeklődve) Mi az a swingerklub?
VHB: (feladja és szitkozódva elbaktat)

37698127_10213653067975042_3838602122874585088_n.jpg

37739151_10213652831729136_1837780990873829376_n.jpg

Címkék: keresztény Semjén Zsolt Swingerklub Semjén Zsolt swingerklub migránsmentes migránsmentes swingerklub keresztény swingerklub

Gyásznovella a magyar ellenzék emlékére

2018.07.14. 13:59 | mologyec | Szólj hozzá!

(Sławomir Mrożek modorában)

Messze a külvilág zajától csendben üldögéltünk négyen: az elnök, a kakas, a róka, és én. Pontosabban az elnök többnyire külön szobában gubbasztott egy "elnök" táblával ékesített párnás ajtó mögött, míg mi hárman az ajtó előterében. A külvilág általában azt a következtetést szokta levonni, hogy az elnöknek jobb dolga van a mineknél, mi meg igyekszünk elkerülni a hamis látszatot. Mindebből fakadt némi sajátos rejtett identitásunk, ami ellensúlyozta a csendben üldögélés unalmát. A külvillág idegenül és ellenségesen nézett számkivetettségünkre, ezért kerültünk vele minden kapcsolatot: arra ott volt az elnök szobájában egy telefon, azon rendelt néha pizzát. Mondhatni, semmi sem külnböztetett meg minket egymástól: nem szívesen cseréltünk volna az elnökkel, és az elnök sem szívesen cserélt volna velünk. Leginkább mégis az volt bennünk közös, hogy egyikünk sem cserélt volna a külvilággal. Állítása szerint, még a róka sem, habár a rókánál sose lehet tudni...

Egyik nap, mint rendesen, csendben üldögéltünk, amikor szobájából kilépve ránkripakodott az elnök. 
- Hajnalban négyszer megcsörrent a telefon! Mire felvettem, letették a kagylót.
- Biztos megint a rókát keresték - kajánkodott a kakas. 
- Engem? Miért pont engem? - hebegte a róka. 
- Bizonyára a külvilági rókák rossz szemmel nézik, hogy együtt üldögélsz egy kakassal! 
- Igaz ez? - kérdezte az elnök, s a rókára nézett. 
- Én nem beszéltem velük! - védekezett a róka.
- Akkor honnan tudhatták? Rókákra vall sunyin lerakni a kagylót!
- Szerintem a kakaskukorékolást hallhatták meg. Ez itt korán reggel elkukorékolja magát! - ment át támadásba a róka.
- Nem is szoktam kukorékolni! - próbálkozott a kakas, hangjában bizonytalan remegéssel.
- Ebből elég! - zárta le a vitát az elnök. Feldúltan körbejáratta a tekintetét, végül megakadt rajtam: - Te! Te mit mondasz?
- Talán menjünk ki és kérdezzük meg - mondtam némi töprengés után.
- Minek? - kérdezte a róka. - Nekik jobban hiszel? Miért mondanának igazat?

Az elnök osztotta a róka aggályait. Mélyen elgondolkodott, vajon ebben a súlyos helyzetben mivel kerülhetnénk el a hamis látszatot, és bölcs döntést hozott. Ezentúl óránként kell felváltva a rókának azt kiabálnia: "itt nincs kakas!"; majd a kakasnak kikurékolnia, hogy "Itt nincs róka!".

- Végre szabadon kukorékolhatok! - örvendezett a kakas.
- Lőttek a csendben üldögélésnek! - bosszankodott a róka.
- És én? - kérdeztem. - Nekem nem kéne azt kiabálnom, hogy itt nincs elnök?
- Te inkább jobb ha hallgatsz! - hurrogtak le mérgesen.

Címkék: politika konformizmus identitás demokrácia kakas abszurd róka ellenzék elnök külvilág Magyarország Mrożek

Kik voltak a nagyobb gecik: a pártok vagy a civilek?

2018.04.13. 09:21 | mologyec | 115 komment

 A kettészakadt társadalom jómódúbb felének tudatában megszületett a Soros-ügynök és idegen kultúrájú betelepülő legfrisebb ellenpéldánya: a vidéki szegény-magyarországi félanalfabéta, agymosott fasiszta falusi, aki nem tiszteli a kultúránkat, képtelen domesztikálódni liberális demokrácia törvényeihez, miközben nemzetgazdasági kolonc, hiszen versenyhátráltató mihaszna közmunkából él. Forgács József az Atv-n, Vajda Mihály a Magyar Narancsban zavartalanul fújja tovább a régi nótát a faragatlan népről, akit lehetetlenség kilemelni önnön nyomorúságából. A kopottas elitista vezérsztereotípiák nemhogy darabokra törnének, hanem további patinát nyertek a bukástól. 

Mentálisan romokban hever a fél ország. A narancssárgában tobzódó megyék sokkolóan mutattak rá, hogy mennyire hamisak voltak a döntően fővárosban élő értelmiségiek választási elvárásai, és benne saját pozíciójának helyzetértékelése. Rá kellett döbbeniük, hogy Budapest zárvány, ellenzéki rezervátum, önmagáról értekező körbezárt közéleti buborék.

Sorra jönnek a helyzetértékelések, levonható tanulságok. Felelősség kérdésében érdekes nyilatkozatok születtek a pártok házatáján. Nyilván megy tovább az egymásra mutogatás, ámde Molnár Gyula ezen felül a politikusok munkáját összezavaró civileket is megnevezte. Szerinte a Közös Ország Mozgalom (KOM) generálta a pártok közötti feszültséget. Az MSZP megújulási körforgásában önmagát 360 fokban - ki tudja hányadszor - megkerülve megint visszatért kiindulópontjára, mikor a régi beidegződéseket reformista retorikával elfedő hamis látszat eloszlásáért másokat hibáztat.

A valóság az, hogy Gulyásék nem zavarták össze a pártokat, hanem kiszolgálták őket. "A többség ereje" néven fórumokat szerveztek, valamint a visszalépések mérlegeléséhez tálcán kínáltak fontos vk.-i felméréseket. Ellenben a KOM-ot és a közvéleményt sikeresen átverték a pártok az őszi Agórán, amikor megállapodtak egy közös választási reformjavaslatban. Ebben közvetve elismerték, hogy az ellenzék óriási hibát követne el, ha a nyerés valós reményében a szokványos demokratikus versenyeknél érvényesülő taktikákat dolgozna ki. Partikuláris érdekeiket feláldozva, bátran szembe kellett volna menniük a rendszer diktálta logikával. A kockázat semmivel sem volt kevesebb, ha "default verzióban" minden egyeztetés nélkül külön indulnak, vagy ha - Róna Péter tavaly augusztusi javaslata szerint - közös választási pártban átmeneti fúzióra lépnek egymással (előnyök: koordinált indulás, közös lista, 5%-os küszöb, sokkal átláthatóbb szavazólap, egymást erősítő kampány, erőforrások szinergiája). A kormányzat csúcsra járatott közös Soros-listáról beszélő propagandája az utóbbi verzióra volt bekészítve. Ők pedig engedtek a lélektani nyomásnak, és nem mertek túllépni az árnyékaikon. Kényszerhelyzetben voltak, mégis képtelenek voltak a helyzetük józan felmérésére, hogy azok alapján hozzák meg a szükséges fájdalmas döntéseket. Amit a koordináció és chicken-game gyatra hatásfokú hibrid hajtásával külön-külön nyertek, azt egy az egyben elvesztették a végelszámolásnál. A döntés fájdalmát áthárították a szavazóikra, belekényszerítve mindenkit a taktikai szavazás csapdájába.

Miért csapda? Mert elidegenítette a választókat saját érdekeitől, és egy technokrata modell gépi kiszolgálóivá degradált majdnem másfélmillió embert. Az egyéni képviselők második pártlistás delegátusok lettek, akik között nem az egyéni kvalitásaik, hanem a mögöttük álló pártok helyi erősorrendje döntött. A végén a programok helyett, az ellentmondó felmérések eredményeinek értelmezése dominálta le a jelöltek érvelését. Lementek mosóporba és egymásra licitálva beszéltek mögöttük álló fogyasztói tömegekről, akiknek minősége statisztikai jelzőszámmá, elvárásaik preferenciaskálákká csupaszodott. A politikai meggyőzés eszköze a népszerűségi grafikon lett. Gulyás Márton, Lukácsi Katalin és a konzervatív V18-as celebek a maradék ellenzéki médiaháttér kakofóniájában egy nagy közös túlélőkalandra hívtak, külön tabellán versenyeztetve a részben pártbefolyás alatt álló kutatói kört, míg egy másikon a jelöltek saját esélyüket latolgató tehetségkutatókon körmérkőztek a piackutatási adatok furmányos kimagyarázásában.

A show grandiózus érvelési hurokba került: a feedback lett a legfőbb kampányüzenet. Módszerük morálisan is erősen kétséges volt, mert a legkiszolgáltatottabb rétegeket, pl. a cigányságot ez a taktika arra igyekezett rábeszélni, hogy a korábban romabűnözést hangoztató, éles szociális konfliktusokra - az áthangolódást követően is - rendpárti eszközöket belengető Jobbikra szavazzon át. Bőven volt baj az egyszemélyi önjáró civil mozgalmakkal, de azok nem a pártokat zsarolták, hanem a fogyatkozó szavazóbázist.

Ehhez képest a pártok kommunikációja még ellentmondásosabb volt: egyrészt szünet nélkül nyomták koordinációs felhívásaikat, amit a többiek hasonló üzeneteinek legyöngítésére használtak, másrészt nagyképűen kormányzati szerepre készültek. Ez utóbbi azért gáz, mert a választóik felé szóló kampányigéretnek nem csak az elméleti program a része, hanem az ahhoz kapcsolt cselekvési terv és azzal láthatóan koherens szerepazonosság. Annak tudatában lehet választani, hogy kormányzásuk esélyeiről miféle önképük van, és hogy a cselekvési felhatalmazás birtokában milyen agendát valósítanak meg. Karácsony Gergely odáig ment - és ez hangsúlyozom, hogy már a kampányigéret része -, hogy vezetésével megvalósuló kormányzást reálisnak tartott a jelenlegi diffúz ellenzéki palettát matematikai kényszerekkel összefogó koalícióval. Ráadásul nem fél- vagy egy évvel későbbi reformált választási rendszer előkészítésére szolgáló ügyvivő kormányzásra kért felhatalmazást, hanem a négy éves ciklust kitöltő normál kormányzati menetre. Simán bebiciklizett volna a tálcán nyújtott hatalom forró krumplijáért. Itt a baj.

A politikai felelősség szerves része az ehhez szükségfes társadalmi támogatottság megléte vagy elmaradása. Tagság nélkül nincsen párt; országos lefedettség nélkül nincs értelme parlamenti listás mandátumokból frakciót eszkábálni; néhány fős fővárosi értelmiségi komplott nem válik civil mozgalommá; a valós hálózatokból épülő reprezentáció fizikailag észlelhető tereit pótló médiabuborékok pedig eloszlanak a semmiben.

A Semmi pártostul-civilestül felfalta az egész ellenzéket - és ez nem semmi.

Címkék: politika választás felelősség ellenzék civilek politikai felelősség demokratikus ellenzék taktikai szavazás parlamenti választások Jobbik MSZP Molnár Gyula Róna Péter Párbeszéd Karácsony Gergely Gulyás Márton Közös Ország Mozgalom KOM Lukácsi Katalon koordinált visszalépés értelmiségi véleménybuborék

Egy apró - pártfüggetlen - megjegyzés a visszaléptetési dologról

2018.04.03. 16:03 | mologyec | Szólj hozzá!

Az egyéni képviselőjelöltek nem pártdelegáltak, hanem - a nevükből adódóan - választókerületük képviseletében indulnak, akiket esetleg pártok is támogatnak. Legtöbbjük még csak nem is tagja az őt támogató szervezetnek. Visszaléptetésükről törvény szerint nem a pártok döntenek, még akkor sem, ha az egyéniben szerzett eredményektől listás helyek is függhetnek. Bizonyítékul ott a zuglói eset, ahol az LMP mindössze megvonhatta a támogatását az etikátlan ajánlásgyűjtésen megbukott jelölttől, de a visszaléptetésre nem volt hatásköre.

Ebből következik, hogy hazudik az a jelölt, aki a visszalépését az őt támogató pártok vezetésére hivatkozva teszi függővé, hiszen jogában áll ezt a támogatást bármikor elutasítani. Tehát semmi esetre sem érdemes a pártok anyját szidni, mert maga a jelölt a törvény szerinti egyetlen kompetens személy, aki ebben a kérdésben léphet.

Megjegyzem, hogy ha van bárminemű háttérmegállapodás, amely megkötné a kezét, még annak sincs semmiféle jogi következménye. A választási törvényt nem írhatja felül egy szóban vagy magánokiratban lefektetett politikai alku.

Ennyike.

Címkék: választás visszahívás jelölt választókerület egyéni jelölt
süti beállítások módosítása